Находка от Търговище заема място сред най-мистичните в света

Историята на човечеството се изчислява на много хилядолетия. Има артефакти, датирани от зората на цивилизацията, които още удивяват учените със своята мистика. Различни специалисти продължават да търсят отговори за това как се е появило или как се е използвал даден предмет. Сред древните мистични уреди има и находка от търговищко.

1. Древен хирургически инструмент. Намерен е в гроб на тракийски лекар край Търговищкото село Люблен. Ясно е, че инструментът се е използвал за операции, но остава загадка как древния медик го е използвал. Преди време инструментът беше на изложба в Япония, а императрицата го посочи като най-удивителния предмет в нея.

 

2. Гиганските каменни топки в Коста Рика. Открити са през трийстте години на 20 век, когато работници подготвяли почвата за бананова плантация. Местна легенда разказва, че във вътрешността на топките е скрито злато. Правени са опити топките да бъдат взривени и да се открие ценния метал, но напразно. Не е известно от кого и с каква цел са били създадени. Може да се предположи, че това са символите на небесни тела или сочат границите между земите на различни племена.

3. Също през трийсетте години на 20 век при разкопки край Багдад археолозите се натъкнали на много интересен обект. Те го нарекли „Багдадската батерия”, защото много напомнял на това. Представлявал около 30 сантиметров съд. От товора му се подавала желязна пръчка. Във вътрешността на съда имало меден цилиндър и в него отново парче желязо. Въз основа на изследванията си, учените предполагат, че тази древна батерия е могла да произведе електричество с мощност един волт. Най-голямата мистерия е, защо методът на създаване на тези „батерии” е бил изгубен и защо на друго място в света подобен обект не е намерен.

4. Ръкописът на Войнич е тайнствена неразчетена книга, написана през 15 в. от неизвестен автор на неизвестен език с употребата на неизвестна азбука. За цялото известно време на съществуване на ръкописа той е бил обект на интензивно изучаване от много професионални и аматьорски криптографи, включително някои от най-добрите и известни американски и британски криптоаналитици от Втората световна война, но всички те се провалят в това да декодират която и да е част от текста. Тази последователност от неуспехи превръща ръкописа на Войнич в известен предмет на историческата криптография, но също дава живот и на теорията, че книгата е просто една “изпипана” безсмислена последователност от случайни символи. Книгата е наречена така в чест на американския търговец на книги от полски произход Уилфрид Войнич, който се сдобива с нея през 1912 г. Сега тя се съхранява в Библиотеката за редките книги и ръкописи „Бейнеке“ в Йейлския университет.

5. Златни самолети на Инките. Тези малки фигурки много напомнят днешните самолети. Какво е послужило като първообраз не е известно и досега остава загадка.

През 1996 г. немските авиомоделисти Алгунд Енбом и Петер Белтинг доказаха, че фигурките могат да летят. Те създали увеличен модел с радио управление и показали, че освен издигането във въздуха, модели с подобни характеристики спокойно изпълняват фигури от висшия пилотаж.

6. Генетичният диск. Един от най-изумителните артефакти, откривани досега на планетата, е т.нар. генетичен диск от Колумбия Той е с диаметър 27 см и е изработен от лидийски камък (лидит), който по здравина не отстъпва на гранита, но е с много фина структура. На самия диск, открит в Колумбия, има изобразени някои жизнени процеси, които могат да бъдат наблюдавани единствено под микроскоп. В лявата част е представено зараждането на мъжките полови клетки – сперматозоидите, на обратната страна има изобразен човешки зародиш в няколко стадия на развитие, а последното изображение показва новородено дете.

7. Mеханизмът от Антикитира е антично устройство, предназначено да изобразява механически наблюдаемата конфигурация на слънчевата система. За отправна точка във времето е използвана 205г. пр. н.е. и с добра увереност се приема че уредът е бил изработен в средата на II век пр. н.е. Останките от него са намерени сред предмети, свидетелстващи за корабокрушение, случило се около 70 г. пр.н.е., в близост до о. Антикитира.

Тази датировка го прави изключително важно за историята, не само на техниката и познанието, тъй като общоприето се счита, че подобни инженерни постижения датират от много по-късни времена.
С въртенето на ръчка се задвижва система от метални зъбчати колела, които задават положенията на различни указатели върху предната страна на устройството. Конструкцията в много отношения е сходна с часовник, но съвременните описания я представят и като „аналогов компютър“.

За изучаването на Mеханизма от Антикитира е организиран мащабен международен проект. Оригиналната находка е изложена в Атинския национален археологически музей, заедно с реконструирано нейно копие, изработено и дарено от проф. Де Сола Прайс.

Източник: itarmedia

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *