Искаш да си по-уверена? Искаш ли повишение? Ето как..

Най-после доказаха, че можеш да манипулираш начина си на мислене, просто като правиш някои малки нещица (например като се наклониш напред или като кимнеш с глава). Тези хитринки ще те накрат да се чувстваш по-щастлива и уверена. Страхотно! Сега остана само учените да открият начин да контролираме мозъка и на останалите хора…

Чувала ли си тази дразнеща реплика “Който бърза, бърка!”, нали? Е, учените доказаха, че това са глупости. Има зашеметяващи данни, които обясняват как дребните неща, които правиш с тялото си, могат подсъзнателно – и моментално – да въздействат на мислите ти. “Умът свързва определени физически усещания със специални емоции”, обяснява Арт Глинберг, професор по психология в държавния Университет в Аризона. Изследванията показват, че ако държиш чаша топло кафе, докато говориш с някого, ще се чувстваш по-емоционално свързана със събеседника си. Открихме още няколко подобни научно доказани стратегии, които могат да ти осигурят предимство в различни ситуации. Искаш да си по-уверена? Готово! Искаш да предложиш гениалната си идея на шефа? Нямаш проблем! Прочети текста по-долу, за да научиш брилянтните shortcut-ове към постигане на целите ти, или простички трикове за моделиране на съзнанието:

1. Винаги да излъчваш увереност
Трикът: Седни на стол, като сложиш едната си ръка на облегалката, а другата ръка отпуснеш пред гърба на стола и поставиш небрежно глезена на единия си крак върху коляното на другия.
Как работи: Когато хората заемат тази поза, те усещат внезапен прилив на сила, разкрива ново проучване на Северозападния университет. Всъщност, изследователите открили, че когато някой заеме тази поза, докато е в компанията на шефа си, изглежда много по-влиятелен, дори когато има по-ниска позиция на професионалната хранителна верига.
Отделно проучване на Колумбийския и Харвардския университет хвърля светлина върху причината: когато заемеш доминантна поза (такава е всяка поза, която заема място като описаната по-горе), това предизвиква покачване на нивата на тестостерона – кара те да се чувстваш по-силна. В същото време това намалява количеството на хормона на стреса – кортизол, в организма ти, като ти дава онова важно предимство, наречено спокойствие.

2. Да предотвратиш избухването на скандал
Трикът: Кимни с глава за “да”
Как работи: На подсъзнателно ниво асоциираме действията с чувствата, които ги ръководят. Така че, ако кимнеш с глава, това “подвежда” ума ти да бъдеш по-благосклонна към всичко което чуваш в момента, сочи проучване на Университета в Мисури. (От друга страна, ако местиш главата си в знак на “не”, това може да те накара да се чувстваш по-негативна към определен човек или ситуация). Това означава, че следващия път, когато искаш да спреш избухването на глупав спор, просто кимни с глава, докато слушаш говорещия – ще се почувстваш по-толерантна и способна да направиш компромис.
3. Да спреш да преосмисляш дадена ситуация
Трикът: Измий ръцете си със сапун
Как работи: Скорошно проучване на Университета в Мичигън открило, че когато хората измият ръцете си, след като вземат решение, са по-малко склонни да премислят избора, който вече са направили, отколкото онези, които не посетят банята. Участниците в изследването били помолени да дадат оценка на различни продукти – като музикални дискове – и след това да си изберат няколко, които да вземат безплатно. Онези от тях, които измили ръцете си след като си избрали СД, не проявили желание да променят мнението си, за разлика от тези, които не го направили.
Така че, ако си обсебена от това дали си взела правилното решение или повтаряш (отново и отново) неуспеха в главата си, това движение може символично да изчисти съзнанието ти от тези изяждащи мисли. Интересното е, че предишно изследване открило, че този трик може също да те накара да се чувстваш по-малко виновна след като направиш нещо не толкова приятно, като да излъжеш приятел. Наоколо няма мивка? И мокри кърпи ще свършат работа.
4. Да вземеш трудно решение
Трикът: Дръж тежък предмет като преспапие.
Как работи: Учените от Университета в Амстердам открили, че когато хората държат тежка папка, отдават по-голямо значение на собственото си мнение и ценят повече нещата, които ги заобикалят, отколкото тези, които държат по-леки папки. В превод: ако държиш нещо тежко, това може да ти помогне да придадеш повече тежест на всичко, с което се занимаваш. Затова, ако трябва да вземеш решаващо за живота си решение, като това дали да приемеш предложението за нова работа или да се пренесеш при гаджето си, вземи нещо по-тежичко в ръце – това ще ти помогне да прецениш по-сериозно ситуацията.

5. Да предложиш страхотна идея
Трикът: Натисни нагоре с върха на пръстите си долната част на бюрото или масата.
Как работи: В проучване на Journal of Personality and Social Psychology експерти открили, че този жест стимулира творческото мислене. Причината? Движението упражнява мускулите на ръката, която използваш, за да приближи нещата към тялото ти, което мозъкът ти асоциира с откритост и креативност.
(Изследването също показало, че когато натискаш нещо надолу се случва точно обратното, затова тогава се чувстваш изолирана и по-малко възприемчива.)

6. Да призовеш смелото ти аз
Трикът: Сложи си слънчеви очила
Как работи: Ключът тук е, че когато прикриеш очите си, това подсъзнателно те кара да се чувстваш защитена – така си по-свободна да правиш (и казваш) каквото си искаш. За тази цел, ново изследване в Psychologycal Science доказало, че когато участниците в изследването носели слънчеви очила, се държали по-егоистично отколкото тези, които носели очила с диоптър. Е, вече разбрахме защо толкова много известни личности носят слънчеви очила по 24 часа на ден.

7. Да се успокоиш
Трикът: Прегърни някой мъж.
Как работи: Наскоро учени от Университета в Юта доказаха, че когато жените усетят полъха на мъжката коса или кожа, внезапно се чувстват по-отпочинали и спокойни. Изследователите смятат, че мирисът на мъж притежава някакъв вид успокояваща сила върху женския мозък. И не е нужно той да ти бъде гадже или съпруг: бързата прегръдка от всеки мъж (от баща ти, брат ти или добър приятел) ще има същия ефект. Само не тръгвай да прегръщаш шефа си следващия път, когато си притеснена или стресирана заради работата – ще бъде дооста странно.

8. Да решиш проблем. Бързо !
Трикът: Направи няколко крачки назад.
Как работи: Изследователи от Университета Радбауд в Ниймеген, Холандия тествали тази теория като казали на група доброволци да направят няколко крачки напред и след това да решат простичък тест, а на друга група – да направят няколко крачки назад и да решат същия тест. Оказало се, че онези, които вървели назад, дали повече правилни отговори и се представили по-добре на теста в сравнение с тези, които се движили напред. Учените вярват, че движението назад кара мозъка “да се задейства”, като премине на режим “решаване на проблеми”. Освен това, всички сме чували, че понякога e по-добре да направиш крачка назад, за да осмислиш по-добре случващото се. Изпробвай тази стратегия следващия път, когато трябва да решиш някакъв проблем в работата или да оправиш някакъв бъркотия вкъщи.

9. Да изостриш паметта си
Трикът: Драскай си на лист хартия
Как работи: Ако си драскаш нещо или замечтано упражняваш подписа си на “г-жа Райън Рейнолдс”, това всъщност може да ти помогне да усвоиш по-лесно информацията, която чуваш (например по време на служебна среща или на лекции). Всъщност, драскането ускорява паметта ти до почти 30%, според изследване на Плимутския университет, Великобритания. Чудесно, нали? Една от причините учените да намират този трик за толкова ефиктивен, е защото драскането може да предизвика онази част от мозъка, която в друг случай отговаря за фантазирането и съзерцаването.

10. Да планираш следващата стъпка в кариерата/ любовта си и т.н.
Трикът: Наклони горната част на тялото си напред.
Как работи: Учени от Университета в Абърдийн, Великобритания оборудвали участниците в изследване със специални сензори за движение и открили, че винаги, когато се замисляли за бъдещето, участниците накланяли телата си напред. Доказано е, че нашите възприяния/ усещания за физическо място (например да се придвижим напред) и време (например да мислим за това, което предстои) са програмирани заедно в мозъка. Това означава, че с този трик ще визуализираш бъдещето по-ясно, което ще ти помогне да планираш нещо, независимо дали става дума за крачка в кариерата или типа мъж, с когото искаш да прекараш живота си.

Facebook коментар
(Visited 3 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial