Прането започна да мирише: погледнах пералнята и ужас – мухъл! Вместо да купувам, забърках домашен препарат – всичко блести и ухае!

Изведнъж сте започнали да забелязвате, че след изпиране дрехите имат  неприятна миризма , а на уплътненията на пералнята и в отделението за праха са се появили черни петна ? Сигурно го знаете – това е черна плесен , гъбички, които причиняват различни заболявания при хора и животни.

Често мухълът  се появява там, където условията са благоприятни за него: висока влажност и топлина. Банята е просто идеално място за развитие на  гъбички , спорите на които могат лесно да бъдат разпространени във въздушния поток и да се отложат върху различни повърхности.

Основните  причини за мухъл в пералнята  – постоянното пране при ниски температури на 30-40 ° С; не напълното отцеждане на водата от резервоара създава благоприятни условия за развитието на цяла колония от гъбички; неправилната грижа на пералната машина: след всяко пране добре подсушете всички повърхности на уреда; непрекъснато плътно затворената врата.

ЩЕ ВИ ТРЯБВА:

  • течен почистващ препарат, за предпочитане с хлор
  • гъба, която след това няма да ви е жал да изхвърлите
  • дебели домакински ръкавици
  • 25 гр. лимонена киселина

КАК СЕ ПРАВИ:

  1. Първо внимателно избършете вътрешната повърхност на пералнята с кърпа или хартиена салфетка, за да се отървете от натрупаната мръсотия.мухъл
  2. Нанесете каквото и да е почистващо средство  с хлор  върху гуменото уплътнение по цялата му повърхност равномерно.
  3. Затворете вратата и оставете за 2 часа.
  4. След това стартирайте машината в режим “изплакване”, за да изплакнете препарата за почистване.
  5. В отделението за прах за пране изсипете  лимонената киселина  и стартирайте цикъла на пералнята с най-висока температура.

 

След тази процедура, машината ви ще заблести като нова. Правете я редовно веднъж на всеки няколко месеца, за да премахнете окончателно  мухъла от пералнята . И не забравяйте, че превантивните грижи значително удължават живота на вашия верен помощник.

Източник: За Жената

Facebook коментар