Четири задължителни ястия за Йордановден

На 6-ти януари отбелязваме Йордановден (Богоявление). На трапезата се слагат постни ястия, орехи, сурово жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери, прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино. Йордановден се смята за последен от периода на т.нар. мръсни дни.

Има различни поверия, свързани с Богоявление. Казват, че в нощта срещу празника небето се отваря и каквото си пожелаем, то ще се сбъдне. Ако на този ден времето е студено и сухо, годината ще бъде хубава и плодородна.

Срещу празника е третата, последна кадена вечеря.

Предлагаме ви 4 рецепти със задължителни ястия за празничната трапеза.

Пълнени чушки

500 г ориз, 20 едри чушки, 4 глави лук, 2 моркова, 1 консерва домати, 1 връзка магданоз, смлян черен и червен пипер, кимион, чубрица, сол, брашно, маслини, сушени домати, орехови ядки, коняк (бренди), сушени плодове по избор – обезкостени фурми, кайсии, сини сливи, стафиди, боровинки

image_5148171_128

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ Запържваме в олио нарязания лук. Добавяме настърганите моркови и измития до светло ориз. Бъркаме, докато оризът се остъкли. Прибавяме консервираните домати (отделяме малко за застилане на тавата), ситно нарязания магданоз, черен и червен пипер, кимион, чубрица и сол на вкус. Разреждаме с малко гореща вода и бъркаме, докато оризът стане полусварен.

Разделяме сместа на две части и в едната добавяме обезкостените и ситно нарязани маслини и сушените домати, а в другата – счуканите орехи и предварително накиснатите в коняк или бренди сушени плодове (пресните фурми не се киснат). Почистените от семето чушки пълним с една от двете смеси и ги запечатваме, като топваме отворите им в брашно.

Редим ги в тава с разстлани по дъното нарязани чушки и консервирани домати. Доливаме малко гореща вода и печем в загрята фурна. За да не загорят, ги покриваме с алуминиево фолио.


Питка

Всеки детски спомен е свързан с вкусната питка на баба с мед или шарена сол.

Припомнете си това вкъщи, като приготвите содена питка лесно и бързо.

Необходимите продукти за селската питка са:

1 ч.л. сода
4 ч.ч. брашно
1 яйце
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
4 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Сложете содата в млякото, бъркайте, докато шупне и изсипете в купа.

След това добавете киселото мляко, яйцето, солта и захарта.

Започнете да разбърквате и когато сместа стане хомогенна, постепенно добавяйте брашното.

Когато се сгъсти, съвсем спокойно може да извадите тестото от купата и да го доомесите върху масата.

Намажете тавичка с масло и сложете тестото в нея.

След това може да поръсите със съвсем малко брашно.

Задължително направете няколко прореза с нож, които ще помогнат за по-бързото и равномерно изпичане на содената питка.

Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути.

sodena


Свинско с кисело зеле

svinsko_s_kiselo_zele_1

Свинското с кисело зеле е толкова типично за българската национална кухня колкото и боб чорбата и зелевите сарми.
  • кисело зеле
    1 зелка
    свинско месо
    800 грама
    олио
    1 кафена чаша
    червен пипер
    1 супена лъжица
    дафинов лист
    4 листа
    бахар
    6 зърна
    черен пипер
    10 зърна
Рецептата за свинско с кисело зеле се приготвя почти от всяка българска домакиня с малки вариации, през зимните месеци, когато в мазата на всяка българска къща има по каца с кисело зеле. Освен за зимното меню като цяло, свинското с кисело зеле е много подходящо и за трапезата на всички зимни празници и особено за трапезата на Коледа, на която прави сериозна конкуренция на други любими ястия със свинско месо, каквито са кебапът със свинско месо и праз и пържолите на фурна.
 
Първата стъпка от рецептата за свинско с кисело зеле е изборът на продуктите. Най-добре е да изберете шарено свинско месо, т.е. свинско месо, което не е сухо а има малко мазнина. Най-подходящото месо за рецептата за свинско с кисело зеле е осмянката. Измивате месото и го нарязвате на парчета. Киселата зелка трябва да е голяма, за да има достатъчно зеле в ястието. Ако вашите кисели зелки са по-малки ползвайте две кисели зелки за приготвянето на кисело зеле със свинско. Нарежете киселите зелки на ситно.
В голяма тенджера изсипете нарязаното кисело зеле, нарязаното свинско месо, олиото и всички подправки и разбъркайте добре. Налейте вода докато покрие зелето и сложете тенджерата на котлона. Киселото зеле със свинско трябва да ври, докато зелето омекне добре, за което в необходимо около 2 часа на котлона. Следете водата да не изври, за да не загори ястието. Ако водата изври преди зелето да е омекнало добавете още малко вода.
След като зелето е сварено го изсипете в тава, разбъркайте и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути, докато ястието леко се запече.

 


Сарми с кисело зеле

1 бр. кисела зелка
2 глави лук
1/2 ч.ч. (100 мл) олио
200 г ориз
сол
черен пипер
чубрица

Разрязват се листата на зелката, като се отсранява твърдата им част. Запържва се ситно нарязания лук с олиото, прибавя се добре измитият ориз и малко вода и леко се задушава. Слага се сол, черен пипер и чубрица на вкус и се сваля от огъня. Със сместа се пълнят зелевите листа, увиват се добре, нареждат се плътно една до друга в тенджера, чието дъно е постлано с остатъци от листата или с фолио. Сармите се заливат със сок от киселото зеле (ако е много кисел, се разрежда с вода), притискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.

fdc663dc697068b14096e4eb9a92ffa1

 

Приятен апетит!

Източници/az-jenata.bg, 24chasa.bg, supichka.com, vesti, receptite.com

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *