Тя напръска леглото със спирт, а вечерта не повярва на очите си

Във всеки дом има поне по една малка бутилка спирт. Причината – спиртът има много приложения в бита, но най-разпространеното е за дезинфекция.

Много хора го използват за отстраняване на лепило от различни повърхности. Оказва се, че употребата на този универсален почистващ и дезинфектиращ продукт е доста по-широка, пише delo.bg.

Ето как може да извлечете максимума от спирта:

Отстранява въшки

Количество спирт върши чудеса, що се отнася до отстраняването на въшки. Това, което трябва да направите е да напълните бутилка с пулверизатор със спирт 75% и да добавете няколко капки лавандулово масло. Напръскайте обилно върху скалпа и косата. Манипулацията е добре да се осъществи навън. След известно време с гребен ще отстраните мъртвите въшки от косата си. Накиснете гребена в останалата част от спиртния разтвор в продължение на поне 1 час за дезинфекция.

За промивка

Клечките с памучни накрайници са най-често използваният инструмент за почистване на ушите. Както вече в писахме, те са изключително опасни, поради факта, че избутват ушната кал по-дълбоко в ушния канал и могат да доведат до неприятни инфекции. Спиртът е много по-добра алтернатива за почистване на ушите от клечките. Смесете в чаша равни количества ябълков оцет и 75% спирт, след това капнете няколко капки във всяко ухо. Можете да използвате памучен тампон за елиминирането на ушната кал, която ще излезе от канала сама.

Ликвидира акари

Акарите между чаршафите и матрака са истинска напаст, най-вече защото могат да предизвикат дразнене на кожата и различни алергии. За щастие, спиртът е всичко, което Ви трябва, за да се отървете от тези вредители на здравето и съня. Просто напълнете бутилка с пулверизатор със спирт и напръскайте щедро Вашите чаршафи, възглавници и матраци. Тъй като акарите снасят яйца, важно е да направите няколко пъти тази манипулация за оптимални резултати.

Лекува херпеси по тялото

Херпесният вирус живее в тялото на много хора по света. Въпреки че 85% от хората са носители на вируса, само при някои има клинична изявена картина. Ако ви излиза често херпес на устата, нанесете 70% изопропилов спирт върху раната. Това ще ускори заздравяването на засегнатия участък.

Замества дезодорантите

Спиртът е със силно действие при елиминирането на бактериите, причиняващи лош мирис по тялото. Бутилка спирт има във всеки комплект за първа помощ. Ето защо, ако сте далеч от вкъщи и нямате дезодорант под ръка, спиртът е всичко, което Ви трябва за да си освежите подмишниците, например. Въпреки това, не е препоръчително да го използвате твърде често, защото продължителната му употреба може да раздразни кожата.

Почиства кожата

Повечето лосиони и мазила против акне съдържат бензоил пероксид. Спиртът осигурява същия ефект заради своите противовъзпалителни и успокояващи свойства. Използвайте спирта за дезинфекция на всички съществуващи пъпки и акне, както и за успокояване на кожата около кожното раздразнение, за да предотвратите разпространението на инфекцията.

Има охлаждащ ефект

Известен факт е, че спиртът не замръзва. Вместо това се превръща в студена, гъста маса. Може да използвате този ефект и да си направите сами вкъщи тампон за охлаждане. За целта трябва да смесите спирт и вода в съотношение 1:2 и да поставете сместа в плик (пликчета за лед) или найлонова чанта, която може да бъде завързана. Важно е да се елиминирате максимално въздуха от торбичката преди да я поставите във фризера. Изчакайте един час, след което може да използвате при травма или натъртване, а защо не и за изстудяване на напитки в сака Ви по време на екскурзия или пикник, например.

Вместо лакочистител

Ако искате да се избегнете вредните химикали в лакочистителя, използвайте чист медицински спирт като заместител при почистване на лак от ноктите. Това може да отнеме малко повече време, за да отстрани лака напълно, но със сигурност ще защити Вашите нокти.

Предпазва от подкожни косъмчета

Подкожни косъмчета са доста неприятни, не само защото може да предизвика кожно раздразнение, но и защото не е приятна гледка, особено на плажа. Тампонирайте с малко спирт кожата на местата, където имате обърнати косъмчета по тялото. Така значително ще облекчите всяко раздразнение, а кожата Ви отново ще бъде здрава и гладка.

Домашен дезинфектант за ръце

Можете да си направите сами вкъщи много ефикасен дезинфектант за ръце на спиртна основа. Комбинирайте 100 мл алое вера гел, ½ супена лъжица изопропилов алкохол – 70-75% и няколко капки масло от чаено дърво. Съхранявайте сместа в бутилка.

Източник: www.bgnow.eu

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *