25 кратки тезиса на Зигмунд Фройд, които могат да ни разкажат много за самите нас

Това са 25 лаконични и интересни цитата от Зигмунд Фройд, които мога да ни разкажат много за самите нас:

1. Колкото по-безупречен външно изглежда човек, толкова повече демони се крият вътре в него…

2. Ние не избираме хората случайно… Ние срещаме само тези, които вече съществуват в нашето подсъзнание.

3. За нещастие подтиснатите емоции не умират. Ние само ги караме да замълчат. И те вътрешно продължават да ни влияят.

4. Задачата човек да бъде щастлив не е влизала в плановете по сътворението на света.

5. Ние идваме на този свят самотни и самотни си тръгваме от него.

6. Обичащият много жени познава жените, обичащият една познава любовта.

7. Ти не спираш да търсиш сили и увереност отвън, а трябва да ги търсиш вътре в себе си. Те винаги са били там.

8. Повечето от хората всъщност не искат свобода, защото тя предполага отговорност, а отговорността плаши повечето хора.

9. На заетия човек безделниците рядко му идват на гости – към кипящото гърне мухите не летят.

10. През Средновековието биха ме изгорили на кладата. Сега горят само книгите ми.

11. Понякога пурата е просто пура.

12. Любовта и работата – това са крайъгълните камъни на нашата човечност.

13. Завистта е разрушителна.

14. Ние не винаги сме защитени от това да не допускаме грешките, по повод на които се присмиваме на другите.

15. Масите никога не са усещали жаждата за истина. Те искат илюзиите, без които не могат да живеят.

16. За сексуално отклонение може да се счита единствено пълното отсъствие на секс. Всичко останало е въпрос на вкус.

17. Нищо не ни струва така скъпо в живота колкото болестта и глупостта.

18. Първият човек, който вместо камък подхвърлил обида, е бил творец на цивилизацията.

19. Първият признак на глупостта е пълното отсъствие на чувството за срам.

20. Сънят е кралският път към безсъзнателното.

21. Всеки човек има желания, които не споделя с останалите и желания, които не признава дори и пред самия себе си.

22. За човек е характерно да цени и да желае най-силно това, което не може да постигне.

23. Единственият човек, с когото трябва да се сравнявате, това сте вие в миналото. И единственият човек, от когото трябва да сте по-добри, това сте вие днес.

24. Човек никога и от нищо не се отказва; той просто заменя едно удоволствие с друго.

25. Мащабите на вашата личност се определя от величината на проблема, която може да ви изкара извън релси.

13 УДИВИТЕЛНИ ЦИТАТА НА ЗИГМУНД ФРОЙД

12-ТЕ ПРАВИЛА ЗА УСПЕХА НА ДЖОН РОКФЕЛЕР

(Visited 89 times, 1 visits today)

Leave a Comment

6 thoughts on “25 кратки тезиса на Зигмунд Фройд, които могат да ни разкажат много за самите нас

 1. 18. Първият човек, който вместо камък подхвърлил обида, е бил творец на цивилизацията.

  19. Първият признак на глупостта е пълното отсъствие на чувството за срам.

   1. Според Фройд нищо никога не се случва случайно, нито в реалния живот, нито в сънищата ни. Той е първият, който проявява интерес да разгадае въпроса със съня – защо сънуваме определени неща, какво означават и изобщо имат ли връзка с нещо или са просто действия на психиката ни, които не се съчетават с нищо от нашия живот?

    Зигмунд Фройд твърди, че в основата на всеки наш сън, стои неизпълнение на някакво желание от деня. Неговата оценка за съня е, че всеки от нас се опитва и полага усилие да живее под определени правила, да изпълнява определени норми. В тази връзка не всички норми ни харесват, но се чувстваме длъжни да ги изпълняваме, за да можем да бъдем част от обществото, да не се почувстваме отритнати. И това е причината да сънуваме – в състояние на физически покой, в главата ни нахлуват онези, желания, които са се породили през деня, но които по едни или други причини, не сме могли да изпълним.

    И тъй като не всяко желание може да бъде изразено буквално – някои блянове могат силно да разконцентрират и объркат човек, те се появяват в нашите сънища под формата на символи, на знаци. Частите на съзнанието, според Фройд, могат да бъдат характеризирани на три части – Его, То и Суперего.

    Его – това е моралната част от нас и нашето съзнание

    Суперего – цензор на То, прилага морала на Его

    То – първичните желания на всеки индивид, онези които не са подкрепени от норми, от правила

    То успява да се появи само тогава, когато „пазачите” на съзнанието (Его и Суперего) отсъстват. През деня Суперего и Его потискат То и вашите желания, могат да бъдат показани само вечер, чрез сънищата. Знаците, които съзнанието ни дава по време на нашите сънища, представляват нещо като цензура на То, на вашите желания, защото те могат да бъдат притеснителни и неразбрани.

    Зигмунд Фройд смята, че понякога хората не успяват да запомнят сънищата си, защото веднага след като се събудим от сън, Суперего поема своята функция и не ни разрешава да „върнем” неприятните картини, успява да запази самосъзнанието ни.

    За да има смисъл тълкуването на сън трябва да приемем, че сънищата са резултат от психичните дразнители. Разбира се ние вече знаем, че дори когато нещо възниква като част от телесен дразнител, то просто се вмъква от психиката във вече създадения сън.

    В случай, че имаме колебания дали сънувалият си спомня сънят или не, приемаме че това, което ни разказва е абсолютно достатъчно и не се интересуваме дали е забравил или променил нещо. Това е така, защото важното е това, което е останало като спомен и то е материалът, с който се работи независимо дали изглежда логично, свързано и смислено. Ако в съня е добавен елемент, това също е показателно за смисъла на съня.

    За да бъде разтълкуван един сън, е необходимо да се приложи така наречената техника на свободните асоциации (обяснена е в края на текста). Това се обяснява с факта, че според Фройд значението на съня е известно на сънувалия го независимо, че той не го знае или не може да си го спомни. Техниката на свободните асоциации позволява, психоаналитикът заедно с пациентът да върви по пътища, оформени от психичния живот на пациента, чиито указателни табели са елементите от съня. Крайната точка на тези пътища и следователно на тълкуването е разкриване на смисъла на съня, т.е кой е психичния дразнител, който смущава спането.

    Първоначално тълкуването започва с въпроси насочени към смисъла на съня според сънувалия го, какъв би могъл да е произхода на съновидението, какви интереси засяга и др. Важно е да се отбележи, че в случай на поява на обяснение е задължително да се приеме първото дадено обяснение, колкото и несвързано да звучи то. Според автора тази техника не е много добра – разглеждането на съня като цяло. Той смята, че съновидението е съставено от отделни значими елементи. Затова е по-добре да бъде разглеждан по този начин, а чак на края да се направи обобщение, ако такова е възможно. По-късно ще стане ясно, че сънищата като цяло може да са резултат от няколко различни, но свързани по между си латентни мисли. Поради, което ако има възпроизвеждане на свободни асоциации и сънят се разглежда цял, не е лесно да се определи към кой елемент точно са насочени асоциациите.

    Ако по време на тълкуването, сънувалия твърди , че няма никакви идеи трябва да се настоява и да бъде уверяван, че все пак нещо трябва да му хрумне. Техниката на тълкуването е свързана с това, че анализиращия трябва да настоява докато в един момент на анализираният му дойде някаква идея. Обикновено първите идеи са свързани с това, какво е продуцирало този сън. Според Фройд най-често това е събитие или случка от предходния ден, която е направила силно впечатление на сънуващия. Може да бъде спомен от нещо, което се е случило в минал етап от живота. Всичко това, може да накара човек да се върне назад във времето до момент, който е много отдалечен от настоящата ситуация.

    На кратко – техниката за тълкуване на сънищата е чрез анализа да се достигне до първопричината за възникване на съня. Според Фройд сънищата представят конфликти (психични дразнители) от несъзнаваното, по един приемлив начин. Именно това, дава възможност на човек да продължи със спането си, тъй като ако конфликтът се разгърне в реалния си мащаб по време на спането, човекът би се събудил, което ще прекъсне почивката на организма.

    Тълкуване на сънищата се използва в психоанализата, защото се смята, че сънищата възникващи по време на психоаналитични процес и тяхното тълкуване ще осветли работата на психоаналитика с пациента, т.е ще подпомогне тяхната работа за разрешаване на поставените от клиента проблеми.

 2. Значение на цветове според Фройд
  Според наблюденията на Зигмунд Фройд числата и цветовете, които сънуваме, могат ясно да посочат подсъзнателните ни мисли и желания, ако бъдат изтълкувани.

  Червено – символизира агресия, страст и опасност. Тъй като е с цвета на кръвта, червеното може да е символ и на живота;

  Оранжево – ако този цвят се повява в съня ви, означава, че от известно време не се чувствате добре и имате нужда от повече позитивизъм в живота ви;

  Жълто – символ е на интелигентността. Ако се появява в съня ви, означава, че се преструвате и имате нужда да изразите истинската си същност;

  Зелено – по принцип символизира природата, но ако се появява в съня ви, свидетелства, че сте в застой и имате нужда от личностно развитите

  Сиво – това е цветът на депресията. Появявайки се в съня, този цвят показва, че сте загубили посоката си. Означава, че се чувствате загубен и не знаете накъде да поемете;

  Синьо – ако видите в съня си друг човек, облечен в сини дрехи, означава, че подсъзнателно смятате, че си приличате. А по принцип синият цвят в съня показва, че трябва да поставите някакви основи в живота си, за които да разчитате на интуицията;

  Лилаво – символизира мистерията. Лилавите неща в съня са неща, за които не знаете почти нищо и имате силно желание да ги изследвате;

  Черно – черното в съня най-често се свърза са смърт, но това не означава непременно, че смъртта е физическа. Може да е загуба на нещо, на което много сме държали. Черното се свързва с голяма мъка и страдание, през които трябва да преминем;

  Кафяво – кафявото е цветът на земята символизира дисциплината;

  Бяло – символизира невинността, радостта и мира;

  Златисто – този цвят в съня ви показва, че имате подсъзнателна нужда от промяна;

  Сребърно – този цвят в съня ви маркират неща, на които много държите;

  Значение на числата :
  1 – символ на единството, но и на самотата;

  2- символ на конфликт, но в някои случай може да говори за обвързване;

  3 – символизира завършеност. Може да означава също и че сте третата страна между хора, които са в конфликт;

  4 – символизира цялостта. Може да означава, че напълно сте завършили психическото си развитие или развитие по друг важен въпрос;

  5 – символ на промяната. Често е знак, че започвате нещо от начало;

  6 – може да символизира конфликт, но и завършеност на нещо, тъй като е сбор от тройки;

  7 – показва, че е време да промените нещо около себе си. Може да е знак и за конфликт около вас;

  8 – символизира безкрайността и един вечно повтарящ се цикъл;

  9 – означава, че сте готови да приключите с нещо в живота си;

  0 – същото значение като 1;

  Ако в съня ви се появяват трицифрени или четирицифрени числа, съберете ги, докато получите едноцифрено и погледнете значението му.

 3. Зигмунд Фройд
  23. Сексът започва тогава, когато жената хване мъжа за ръката.

  24. У заетия човек рядко ходят на гости безделници, както над врящото гърне мухи не летят.

  25. Когато ме критикуват, мога да се защитя, но пред похвалите съм безсилен.

 4. 1. Ако човек почне да се интересува от смисъла на живота или неговата ценност, това означава, че е болен.

  2. Нищо в живота не струва толкова скъпо, колкото болестта и глупостта.

  3. Първият признак на глупостта е пълното отсъствие на срам.

  4. За човешката природа е типично да цени високо и желае всичко, което не може да има.

  5. Човек никога от нищо не се отказва. Той просто заменя едно удоволствие с друго.

  6. Колкото по-безупречен е човек отвън, толкова повече демони крие в себе си .

  7. За нещастие, подтиснатите емоции не умират. Те са заставени да мълчат и ни въздействат отвътре.

  8. Задачата, хората да бъдат щастливи, не е включена в плана за сътворението на света.

  9. Обичащите много, познават жените, обичащите една – познават любовта.

  10. Ти не преставаш да търсиш сили и увереност навън, вместо да ги търсиш в себе си. Там, където винаги са били.

  11. Повечето хора не желаят истински да бъдат свободни, защото свободата натоварва с отговорност, а повечето хора се плашат от отговорността.

  12. Любовта и работата – те са крайъгълните камъни на нашата човечност.

  13. За сексуално отклонение може да се счита единствено пълната липса на секс. Останалото е въпрос на вкус.

  14. Завистта е разрушителна.

  15. Масите никога не са познавали жаждата за истина. Те имат нужда от илюзии, без които не могат да живеят.

  16. Да бъдеш напълно честен със себе си е хубаво упражнение.

  17. Всички, които искат да бъдат по-благородни, отколкото им позволява тяхната природа, изпадат в невроза. Те биха се чувствали по-добре, ако им бе оставена възможността да бъдат по-лоши.

  18. Никога не сме толкова беззащитни, както когато обичаме, никога толкова отчаяно нещастни, както когато губим любовта.

  19. Анатомията е съдба.

  20. Не мога да посоча друга нужда в детството на човек, толкова силна, колкото бащината подкрепа.

  21. Въпреки моите 30-годишни изследвания на женската душа, не съм способен да отговоря на въпроса, на който никой още не е отговорил: “Какво иска една жена?”

  22. Свободата на индивида не е дар на цивилизацията. Най-голяма свобода е имало преди появата на каквато и да било цивилизация.

  23. Сексът започва тогава, когато жената хване мъжа за ръката.

  24. При разума няма висша инстанция.

  Зигмунд Фройд

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *