19-те най-големи градове от древността

Промяната през хилядолетията е значима. Чатал Хююк, например, преди 9 хил. години, е бил сред най-големите градове, с 1000 души население. Днес в най-населения живеят 38 милиона души.

Вижте кои са най-великите и най-големи 19 градове в историята:

1. Чатал Хююк

Намира се в Турция, в Анадола, и се счита за най-ранният град в света. Чатал Хююк е огромен по размери древен град от Новокаменната и Каменно-медната епоха. Съществуването му е датирано в периода 7 500-5 700 г. пр.н.е. Всеобщо е обаче мнението, че реално трябва да бъде датиран в 9 000 г. пр.н.е.

2. Тел Брак

Тел Брак, или древен Нагар, е археологически резерват – могила в сирийската провинция на Ал Хасака (Al-Hasaka) по горното течение на Хабур. Намирал се на важен търговски път в древността, свързващ Анадола, Леванте и Месопотамия.

3. Урук

Той е бил един от най-важните градове на древната шумерска държава. Разположен е до река Ефрат, между градовете Вавилон и Ур. Урук е столицата на известния от месопотамския епос цар Гилгамеш, при предполагаемото царуване на когото, около 2652 до 2602 г. пр. Хр., градът е допълнително укрепен.

 

4. Мемфис

Той е бил столица на древен Египет в епохата на Старото царство. Намирал се на западния бряг на река Нил, близо до днешния град Гиза. Около 2250 г. пр.н.е. е най-населеният град с 35 000 жители.

5. Вавилон

Градът е лидер през 1770 г. пр.н.е. с 60 000 жители. Бил е столица на Вавилония и един от най-важните градове в античността. Намира се до река Ефрат, на 90 км южно от днешен Багдад в Ирак. На снимката руините на Вавилон са заснети от президентския дворец на Саддам Хюсеин.

6. Тебес

Египетският град е главен за една от династиите в страната около 2134 г., а когато тя завзема властта, става и столица на цял Египет. През този период процъфтява. Разрушен е през 667 г. пре. н.е от асирийците. Днес на негово място се издига Луксор.

7. Нимруд

През 800-ата година пр. Хр. градът е най-големият със 75 000 жители. През 879 г. пр. н.е. е обявен за столица на могъщата Асирийска империя от най-великия ѝ владетел цар Ашурназирпал II.

 

8. Ниневия

Ниневия е един от най-древните градове на земята в Асирия, който процъфтява през VIII-VII век пр.н.е.. Руините на древна Ниневия се намират в Ирак (град Мосул), на левия бряг на рекаТигър на хълмовете Куюнджик. Около 700-ата година пр.н.е градът има 100 000 жители.

9. Александрия

Египетския град поема водачеството около 300 г. пр.н.е със 150 000 души население. Основан е от Александър Велики и носи неговото име. В древността тук са били две от чудесата на света – Александрийският фар и Александрийската библиотека. Градът залязва по време на Римската империя, с нахлуването на османските орди.

10. Рим

Около стотната година пр.Хр. начело на света е Рим.Основан около 8-и век пр.н.е, градът завладява италианския полуостров и доминира в Средиземноморието. А със завоевателните походи на Юлий Цезар в Галия, през 1-ви век пр.Хр., вече е въздигната Римската империя. Руините на древен Рим и до днес привличат милиони туристи в Италия. Градът остава най-големия в света до около 4-и век от новата ера, когато се разпада Западната Римска империя.

11. Константинопол

Древен Константинопол, днешен Истанбул, има 450 000 жители около 500-ата година от новата ера. През 324 г. става столица на Римската империя, наречен на император Константин. Около 700-ата година населението на Константинопол намалява до 100 000 души, но после градът се възражда отново и остава сред най-големите в западния свят до 18-и век.

12. Чанян (Chang`аn)

През 600 г. китайският град поема лидерството със 600 000 жители. Намира се в северен-централен Китай, и е столица на над 10 династии. Става най-големият град в света при управлението на династията Суи. Около 700-ата година вече има милион жители. Залезът му идва при династията Тан около 904 г. Днес на негово място се намира град Ксиан. (Xi’an).

13. Кайфен

Около 1000-ата година той поема водачеството с милионно население. Столица е на Китай по време на династията Сонг. За времето си е най-иднустриализираният град в света, с големи железарски работилници и магазини, барове и театрални зали.

14. Ханджоу

Градът има около милион население през 1200 г. и е столица по време на втората половина от царуването на династията Сонг. Марко Поло, прочутият италиански пътешественик, посещава града през 13-и веки го нарича „без съмнение най-добрият и най-прекрасен град в света”. След края на династията Сонг градът губи статута си на столица. На снимката е изобразен на френска гравюра от 1412 г.

15. Нанджин

Около 1400 г. градът, намиращ се в делтата на река Ян дзъ, има 500 000 души население. Столица е на династията Мин, но не за дълго, тъй като поради политически причини столицата е преместена в Пекин.

16. Пекин

Именно Пекин поема лидерството през 1450 г. с 600 000 жители. Градът е столица на династията Мин още от 1420 г., и така до днес. По време на династията Мин е построен Забраненият град, където е живяло императорското семейство. Въпреки непрекъснатите метежи и нашествия, Пекин остава на-големият град в света няколко века, с недостижимите 1,1 милиона души през 1800 г.

17. Лондон

През 1840 г. британската столица има 1,9 милиона население. Тогава самата Великобритания е първа световна сила. Воден от силата на индустриалната революция, Лондон се разраства невероятно бързо, достигайки 7,4 милиона души през 1914 г. Сред причините са и изграждането на широка железопътна система и на канализация. Въпреки модернизацията, градът е мръсен, пренаселен и опасен.

18. Ню Йорк

Голямата Ябълка поема лидерството около 1925 г. с население от 7,8 милиона души, с бума на американската икономика след Първата световна война. Ню Йорк е столица на финансите, главно пристанище и главна имигрантска дестинация. По това време са създадени и първите големи небостъргачи като Chrysler Building през 1930 г. и Empire State Building през 1931 г. Днес населението на града достига 23,7 милиона души, но е едва петият в света по популация.

19. Токио

Лидер по жители днес е японската столица с внушителните близо 38 милиона (37,8 млн. души). Градът е изцяло наново изграден след Втората световна война, а японската икономика започва бурен растеж след този период. И въпреки забавянето й в последните две десетилетия, Токио остава световен лидер по население. Японската столица има най-много компании от индекса Fortune Global 500 и най-много ресторанти със звезди „Мишлен”. Токио е познат и като един от най-безопасните големи градове в света. /travelnews.bg

Facebook коментар
Сподели