20 безценни съвета за живота от хора над 60-годишна възраст

Преди време в Reddit бе зададен следния въпрос към всички потребители над 60-годишна възраст: „Какъв съвет бихте дали на онези, които са два пъти по-млади от вас самите?“ Макар и въпросът да изглежда простичък, отговорите със сигурност ще ви изненадат.

Предлагаме ви 20 от най-добрите съвети…

1. Хората казват „Намери си работа, която да обичаш!“. Това обаче въобще не е най-добрият съвет. Правилната работа е онази, която в някои дни обичаш, която толерираш през повечето време и чрез която можеш да си плащаш сметките. Почти никой няма работа, която да обича всеки ден.

2. Годините си минават неусетно. Не сключвайте брак, докато сте все още млади. Изживейте живота си. Посетете различни места. Без значение дали имате средствата или не. Съберете багажа си и отидете на място, което можете да си позволите. Не купувайте вещи, вижте света. Разгледайте туристическите списания и си изберете място. Тръгвайте!

3. Не взимайте живота насериозно. Дори и нещата да изглеждат мрачни и безнадеждни, опитайте се да се надсмеете над абсурдността на живота.

4. Един истински приятел ще се затича към вас, дори и да му се обадите в 2 през нощта. Всички останали са познати.

5. Най-важният човек в живота ви е онзи, който се е съгласил да сподели своя живот с вас. Отнасяйте се към него подобаващо.

6. Децата израстват неусетно. Оползотворете времето си с тях.

7. Никой не умира, мислейки си, че е трябвало да работи повече. Работете усърдно, но не поставяйте кариерата си над семейството, приятелите си или дори самите себе си.

8. Вашият живот може да е дълъг. Но може и да е кратък. Кой знае? Така или иначе, бъдете сигурни, че един ден ще ви се прииска да сте се грижели по-добре за себе си, докато сте били млади.

9. Ако животът ви ви смазва, върнете се настоящия момент. Насочете взора си към всичко, което е красиво и успокояващо. Поемете дълбок дъх, успокойте се.

10. Яжте и се упражнявайте така, сякаш сте диабетик със сърдечносъдови проблеми. По този начин никога няма да се превърнете в такъв.

11. Имаме само един живот на тази планета. Не стигайте до там, че един ден да се събудите на 60 и да осъзнаете, че не сте направили нещата, за които някога сте си мечтали.

12. Може би този съвет не е толкова проницателен, колкото всички останали. Но според мен е важен – почиствайте зъбите си с конец редовно. Посещаването на зъболекар е нещо ужасно.

13. Не възприемайте чуждите съвети за чиста монета. Можете да се допитате до някого, когото уважавате. След това обаче преразгледайте ситуацията и вземете сами своето решение. Моят съвет е – следвайте своя собствен съвет.

14. Вещите са просто вещи. Не се привързвайте към материалните обекти, а към времето и изживяванията.

15. Ставите, които ще увредите днес, ще си отмъстят след години. Дори и да сте си мислили, че сте се възстановили напълно, вярвайте ми.

16. Оценявайте малките неща, живейте в настоящето. Какво имам предвид ли? Струва ми се, че днес младите хора търсят непосредственото удовлетворение. Вместо това, защо не се опитате да оценявате всеки малък миг? Нямаме възможност да останем на тази шантаво-прекрасна планета завинаги. А най-големите удоволствия могат да бъдат открити в най-обикновените занимания. Вместо да пращате SMS, направо се обадете на човека. Звъннете на майка си, поговорете си с нея. Това са моментите, които ще останат с вас завинаги.

17. Плащайте си сметките и никога не се превръщайте в длъжници. Ако можех да си дам всички пари, които съм пръснал по лихви, вече щях да съм се пенсионирал.

18. Ревността унищожава връзките. Вярвайте на своята половинка, защото ако не на нея, то на кого друг?

19. Ако мечтаете да направите нещо, което на пръв поглед изглежда невъзможно, пробвайте се въпреки всичко, тъй като с годините, докато остарявате и ставате отговорни за повече хора, ще става още по-трудно.

20. Когато се срещнете с някого за първи път, спрете за миг и осъзнайте, че всъщност не знаете нищо за него. Виждате раса, пол, възраст, дрехи. Забравете за всичко това. Нищичко не знаете. Тези предположения, направени на базата на различни предразсъдъци, изникват в мозъка ви, просто защото той обича да категоризира нещата. Те обаче ограничават живота и на вас, и на останалите около вас.

Източник:obekti

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *