21 интересни факта за Австралия и австралийците

Какво си представяте когато се сетите за Австралия? Дънди Крокодила, Големия бариерен риф, кенгура, крокодили, аборигени, операта в Сидни? Австралия, разбира се, е много повече от това. Ето няколко малко известни, но интересни факта за Австралия.

1. Австралия е мултикултурна държава, в която освен местните, живеят имигранти от над 200 държави.
2. Територията на Австралия е дом за местното население от повече от 40 000 години.
3. Денят на Австралия е празник на многоликостта и толерантността в австралийското общество, без оглед на етнически произход, раса и политически убеждения.

21 интересни факта за Австралия и австралийците

4. В миналото е било легално да се преследват и убиват аборигени.
5. Повечето хора знаят, че Австралия е основана от престъпници от цял свят, но знаете ли, че първата полиция в държавата е основана от 12 престъпника с добро поведение.
6. През 1838 г. в Австралия се приема закон, според който е незаконно да плуваш на публични плажове през деня. Законът е в сила до 1902 г.
7. В Австралия се забранява продажбата на цигари на малолетни. Интересно е, че няма закон забраняващ употребата на цигари от малолетни.
8. 50% от австралийците между 14 и 19 години употребяват канабис.
9. 80% от пълнолетните австралийци играят някакъв вид хазартни игри. Австралийците харчат повече пари, на глава от населението, за залагане, от която и да било друга нация.

21 интересни факта за Австралия и австралийците

10. Боб Хоук влиза в рекордите на Гинес като изпива 1,2 литра бира за 11 секунди. По-късно той става премиер на Австралия.
11. Сидни – най-големият град на Австралия, също известен като Града на греха, не е успял да стане столица на държавата, заради факта, че е основан от престъпници.

21 интересни факта за Австралия и австралийците

12. На австралийските Снежни планини пада повече сняг отколкото в швейцарските Алпи.
13. Австралия е единственият континент на земята без активен вулкан.
14. В Тазмания може да дишате най-чистия въздух в света.
15. По-голямата част от екзотичната флора и фауна на Австралия не може да се срещне никъде другаде по света.
16. 20 от 25-те най-отровни змии на света живеят в Австралия.
17. Названието „кенгуру“ се е появило когато първите бели заселници видели чудатото животно и попитали местните, как се казва. Те отговорили „Kanguru”, което на местния език означава „Не разбирам“.

21 интересни факта за Австралия и австралийците

18. Когато се ражда, малкото кенгуру е с дължина 2 см.
19. Месото от кенгуру може да се купи от супермаркета или месарницата, както и да се опита в ресторант. То е много по-полезно от говеждото и агнешкото, защото има едва 1-2% мазнини и всъщност е много вкусно, стига дa не се готви твърде продължително.
20. Когато англичаните за пръв път видели птицечовката, помислили, че австралийците са си направили шега с тях, като пришили клюн от патица на тяло на плъх.
21. Ъговете, или „грозните ботуши“, както местните ги наричат, са изобретени в Австралия и първоначално се правели от обърната агнешка кожа.

Източник: idi.bg

Facebook коментар
(Visited 3 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *