1. Истинското й име е Норма Джийн Мортенсън.
 2. Родена е на 1 юни 1926 година в Лос Анджелис.
 3. Тя е смятана за една от най-красивите жени в историята и прототип на стереотипа за глупавата блондинка.
 4. Мерилин била известна в Холивуд с това, че винаги закъснявала и имала сериозни трудности със запомнянето на сценария.
 5. През 1935 година на майката на Мерилин е поставена диагноза параноидна шизофрения.
 6. Има три провалени брака – с Джеймс Дохърти (1942-1946), с Джо ДиМаджио (1954-1955) и с Артър Милър (1956-1961)
 7. Не се знае кой е баща й.
 8. Въпреки че изпълнява песента “Диамантите са най-добрия приятел на едно момиче”, Мерилин не обичала скъпите бижута.
 9. През цялата си кариера, Мерилин Монро страдала от сценична треска.
 10. Тя била една от първите жени, които имали собствена продуцентска компания – Marilyn Monroe Productions.
 11. Мерилин Монро обичала да готви.
 12. Третият и съпруг, сценариста Артър Милър, създал ролята и в “Непригодните”, като подарък за Свети Валентин. Въпреки че самата Мерилин не харесвала ролята, критиците я смятат за най-добрата в кариерата й.
 13. tumblr_lpbkqdx9iK1qkwpobo1_500След третия развод на Мерилин, Франк Синатра и подарил малтийски териер, който тя кръстила Маф.
 14. Роклята, която Мерилин носи, когато изпява “Честит рожден ден господин президент”, по случаи 45-тия рожден ден на Джон Кенеди, е продадена през 1999 година за $1.26 милиона.
 15. Преди да стане звезда, тя работела в самолетостроителен завод. Военния фотограф Дейвид Коновер я видял и веднага разбрал големия й потенциал като модел.
 16. Мерилин Монро помага на кариерата на Ела Фитцджералд. През 1955 година собственика на известния тогава клуб Мокомбо не искал Ела да пее в него заради цвета на кожата й. След като Мерилин лобирала за певицата обаче тя била поканена. Това участие било изключително важно за по-нататъшното развитие на кариерата на Ела Фитцджералд.
 17. Когато третият й съпруг Артър Милър бил извикан пред Комитета по антиамериканска дейност, тъй като бил обвинен, че има връзки с комунизма, продуцентите посъветвали Мерилин да се разведе с него. Тя отказала, като ги нарекла “страхливци”.
 18. marilyn-monroe-1953Мерилин Монро е на корицата на първия брой на списание Плейбой.
 19. Въпреки, че е смятана за една от най-великите актриси, Мерилин Монро никога не е печелила Оскар. Нещо повече – тя никога не е била номинирана за Оскар.
 20. Мерилин Монро постоянно страда от проблеми в личния си живот. Причина за това са нейния перфекционизъм, ниско самочувствие, любовни несполуки.  На 5 август 1962 година, само на 36 години, тя се самоубива поглъщайки голямо количество хапчета.
 21. Мерилин Монро е участвала в 29 филма през 16-годишната си кариера. 24 от тях тя заснема през първите 8 години от кариерата си.

Знаех, че принадлежа на публиката и света, не защото бях талантлива или дори красива, а защото никога не бях принадлежала на никого или нищо друго.

Източник:znaeteliche.bg

Facebook коментар
Total Page Visits: 5852 - Today Page Visits: 4