Отказването от вредни навици е трудна задача за много хора. Още по-трудни за отказване са онези, за които смятаме, че всъщност не са вредни и не ни пречат. Представяме ви пет навика, които правим всеки ден, но ни се отразяват зле.

1. Да се предотврати кихане

Когато си затваряме устата и запушваме носа, за да не кихнем, вътречерепното налягане се повишава. Това е много вредно, защото може да доведе до главоболие, в редки случаи до увреждане на слуха.

2. Използване на телефон в леглото

Изкуствената светлина през нощта потиска производството на хормона мелатонин, който регулира лесното заспиване и събуждане. Ниският мелатонин може да доведе до депресия, затлъстяване, сърдечни заболявания и крехка имунна система.

3. Съхраняване на храна в пластмасови съдове

Да, този тип съдове са удобни и практични в ежедневието, особено за работа. Трябва да знаете обаче, че някои пластмасови съдове съдържат вредни химически вещества – като фталат и бисфенол. Не трябва да съхранявате дълго време храна в тези съдове, ако ще бъдат изложени продължително време на по-високи температури. Добра идея е да използвате метални или стъклени кутии, в които да съхраняване храна.

4. Често използване на антибактериален сапун

По кожата ни живеят много полезни бактерии, които всъщност защитават тялото ни. Ако използваме твърде често подобен тип сапуни и мокри кърпички, то излагаме тялото си на заплаха от вреди бактерии. Редица дерматолози съветват да не се използват ежедневно антибактериалните сапуни, а най-много до два пъти седмично.

5. Носене на тесни панталони

Макар този вид дрехи сега да са много модерни, се оказва, че не са много добър избор за тялото ни. Тесните панталони притискат кожата и нервните окончания дълго време. Това води до постоянно чувство на дискомфорт, което може да доведе до проблеми с нервната система. Освен това, ако нямате подходяща фигура, тези панталони може да доведат до изпотяване и неприятен сърбеж.

Източник: pik

Facebook коментар
Total Page Visits: 1987 - Today Page Visits: 0