7 урока от чужбина

 

Често ми се случва да си задавам въпроса “На какво ме научи чужбина?”. Ето няколко важни урока за мен лично, както и надявам се за много от Вас!

  • Да обичам и ценя повече езика и родината си

Да живееш в чужбина те задължава да използваш главно чужд език. В последствие родният “избелява” и често се случва на хора живеещи дълго време в чужбина, да не могат да се сетят някоя дума на български в даден момент. Също така, да си далеч от родината предизвиква една степен на носталгия, която ни помага да преоткрием колко силно всъщност обичаме България!

  • Да оценявам времето прекарано с близките и приятелите

Животът на „Немили-Недраги“ ни разделя с важни за нас хора – родители, роднини, приятели. Веднъж отделили се от тях, осъзнаваме значението и тежестта на времето и се учим да ги ценим повече.

  • Да преценявам кой се бори да остане в живота ми

„Далеч от очите, далеч от сърцето“. За съжаление понякога това се оказва вярно и дългогодишни приятелства не успяват да преминат през препядствието на времето и водят до отдалечаване и понякога до забрава. Хубавото е, че това ни показва кои хора въпреки всичко държат на нас.

  • Да се изправям по-смело срещу трудностите

Срещнах много трудни в чужбина. От дискриминация и подценяване до това да трябва да науча на едно добро ниво един не лесен чужд език. Всичко това заедно с много други фактори ме научих да бъда само по-борбен.

 

  • „Бог дал, Бог взел“ – да ценя това, което ми дава и отнема

Да живееш в България или в чужбина – и двете си имат плюсове и минуси. Възможността да изпитат и двете ми помогна да приема тази истина и съм сигурен, че повечето от Вас ще се съгласят на едно: Малко по-доброто финансово положение в чужбина струва скъпо.

  • Чужденците си нямат и на идеи за богатствата и историческото и културно наследство на България

Силно ме натъжава факта, че чужденците не познават нашата история, герои, а често и традиции, въпреки че родината ни има в пъти по-богата и древна история от повечето съвременни страни.

  • Голяма част от чуждите политици също не са стока

Да, клишето че политиците рядко защитават интереса на обществото често важи и за чужбина. Разлика, която можем да вземем за пример, са хората. В държави като Белгия и Румъния например виждаме много по-активно население борещо се по-упорито за правата си.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *