Ако все още не знаем за „Имот под наем БЕЗ наем”

Днес ще споделим две много важни инициативи и оставяме на вас да ги съпреживеете и предадете нататък, за да бъдем полезни на другите, на себе си и на родината си.

Инициативата „Имот под наем БЕЗ наем” се ражда спонтанно, без да се предполага за големия отклик, който ще получи. Мисия изпреварила времето си, но не и мястото си. Място прекрасно, пустеещо и разрушаващо се, чакащо едно сърце и една ръка да му вдъхнат живот. А той животът кипи там отдолу, заровен под изоставени бразди, пуснал дълбоки корени и чакащ глътка въздух и вода, за да избуи отново и да възроди хиляди късчета родна земя.

Инициативата е от българи за българи.

Идеята идва от лично преживяване на Ирена, която търси да закупи къща на село и оглеждайки пустеещите домове в селцата, у нея се поражда желанието за споделеност чрез имот без наем. Още същата вечер се създава Фейсбук групата „Имот под наем БЕЗ наем”. Оказва се, че към инициативата се присъединяват доста хора, които стават съмишленици на идеята, че пустеещите забравени къщи на село, могат да „заживеят” един нов живот с временни стопани, които на драго сърце биха ги стопанисвали без наем, в замяна на труд, грижа и любов. Разбира се със съгласието на собствениците. В последствие групата прераства в китен сайт с красиви снимки и собствено лого, създадено от доброволци.

20160614_075405-1024x768

– Как успяхте да осъществите тази нетрадиционна идея?

– С много упорит труд, с много отделено лично време. Използвах изцяло Фейсбук инициативата като начин за разпространение на идея. Станах член на почти всички областни групи на градовете в България във Фейсбук. Редовно всяка седмица по два пъти, публикувах линк с кратко обяснение на целта на инициативата и линк към групата. И така 2 години. Методът е постоянство и следване на целта. Не обръщах внимание на неверието, на подигравките и чуденето „Какво е това?”, на песимизма на много хора. Лично използвах всеки контакт с хора по различни поводи, за да говоря за идеята. Например, купувам бутилка вода от павилион и насочвам разговора с продавача в тази посока. Разказвам, че има такава група във Фейсбук. Във фризьорски салон, в магазина за хранителни стоки, на автобусна спирка докато чакам автобуса, на личната ми страница във Фейсбук. Големият плюс на тази инициатива е възможността за избор между много кандидати. До момента имаме 76 споделени с нас успешни случаи на доверяване на имоти срещу стопанисване. Не знаем колко осъществили се случаи не са споделени с нас в групата „Имот под наем БЕЗ наем”.

– Това ли е пътят? Всеки един от нас да се огледа и да потърси как може да даде своя принос, за да подобри своя личен свят?

– Ние българите сме силно емоционален народ. Ако добавим повече практичност и организираност, ще имаме по-хубави последствия. Чакаме все някой друг да ни каже как да решим проблемите си. Чакаме друг да измете улицата пред дома ни. Необходимо е конкретно действие. Действие с любов, отговорност и добронамереност. Групата „Имот под наем без наем” в момента има 25 хиляди съмишленици. Всеки може да промени нещо малко, там където е чрез реално действие. Ако хората искат да им се случи нещо хубаво, нека не чакат някой друг да го направи. Всеки може да даде частица там, където работи, да се огледа и да помага.

20150620_075904-2-1024x576

– Трудно ли съвместявате доброволческата мисия с основната си работа?

– Успявам да правя това за сметка на развлеченията. От две години работя по инициативата и това ми носи удовлетворение. Времето реално не ми стига за разширяване на тази инициатива за селата ни.

– Кои са най-ярките съвпадения от „Имот под наем БЕЗ наем”?

– Много симпатично семейство потърси градинка за обработване в Северна България и един дядо им даде такава.В близост до Карнобат, приятна жена бе настанена с децата си в къща на село срещу стопанисване. В центъра на Плевен също бе доверена къща и други случаи. В помощ на „Имот под наем БЕЗ наем”, създадохме и друга група „Предлагам/Търся работа на село” .

За да помогнем на желаещите да живеят на село е необходимо да ги информираме за намиране на работа там: https://www.facebook.com/groups/rabotanaselo/?fref=ts

– Има ли работа на село? Ще се увеличат ли предложенията за работа на село?

– Разбира се, че ще се появи повече работа на село. Разглезихме се, слугуваме основно на комфорта на телата си, а това ги лиши от физическо действие, от докосването с природата. При истинско желание и адекватна самооценка, работа на село би се намерила. Групата би станала много полезна за намиране на работа на село. Но за да стане това, трябва да се увеличи броя на хората, които участват в нея. Когато членовете й станат над 10 000, тогава ще имаме повече реални резултати. Групата съществува от 2 месеца, а имаме вече две реализирани обяви за работа.

imag0423-1024x612

– Каква работа се търси и каква предлага на село?

– Работа на село винаги има, стига да нямаш претенции. Представата, че живеейки в едно село,  непременно трябва да работим в него, е остаряла. Работи се в близост до селото и се пътува с кола. Всичко може, зависи какво ние сами ще решим да правим.

– Как виждате развитието на българското съвременно село?

– Селата ни са занемарени, няма поминък, здравни заведения, аптека, училища…това е истината. От нас зависи какво ще се случи. Обръщам се със следния призив „Хора, не изоставяйте земята си, там е хляба. Не оставяйте земята си празна, необгрижена”. В природата няма празно пространство. Ако вие не сте там, друг непоканен ще отиде там. И не се сърдете на него, а на себе си.

20150620_105757-3-1024x576

– Какъв е Вашия живот на село?

– Животът на село предлага контакт с всичко заобикалящо те-съседи минаващи по улицата, берачи на гъби, тракториста, хората от фермата, бабите по улиците, кучето, котката, кравата и съвсем други ситуации. Сутринта мина един смок на улицата. Развиках се „Смок, смок”. Съседът веднага се притече.

Съседката бе оперирана и естествено аз започнах да помагам на семейството й. Пълних тенджери с гозби и им носех. Удоволствие е да готвиш, да помагаш на съседа. А в апартамента, как бих разбрала какво се случва със съседа ми извън моя праг? Как бих помогнала? Живеем изолирани, а на село всичко се вижда и това носи общуване между нас.

– Вие сте един възродител на българското село. Получихте ли подкрепа от други организации?

– Засега не. Интерес от медии и статии в пресата. Надявам се искрено това да се случи. Засега инициативата се развива единствено от доброволците в групата „Имот под наем БЕЗ наем”.

20160827_165847-2

– Имаме дом, работа на село, прекрасно ще е ако и училищата там се изпълнят с детска глъчка и забие училищния звънец, замисляли ли сте и затова?

– Дай Боже! Първо трябва да ги населим и това ще дойде като следствие. Изборът на човека определя какво се случва в действителността. Пътят е от нас навън.  Сега имам идея за реализиране на детско предаване, свързано със селото. За да можем да възпитаме в съзнанието на децата ни обич и желание, така че те да заживеят на село.

Beznaem.com събира ценни кътчета от родната ни земя и ги разпръсква навред, за да може те да се облагородят и бъдат взаимно полезни, както на човека така и на земята.Ogledai.se, събира такива прекрасни примери и оставаме с упованието, че нещата зависят от самите нас и нашата споделеност. Благодарим на Ирена за вдъхновението и примера.

Автор: Надя Коцева 

Източник: ogledai

Facebook коментар
Сподели