Гъбари удариха джакпота! 100 лева дневно от манатарка

1131

По около стотина лева на ден си докарват запалени гъбари от Кюстендилско през последните дни. От няколко дни орди берачи атакуват баирите и слизат с чували манатарки и пачи крак от Осоговската планина.„Тази година гъбите тръгнаха по-късно, най-вече заради студеното време”, разказва един от „професионалистите” в бранша, пенсионерът Даниел Цветков /66 г./, от Кюстендил. Според него гъбите тръгнали първо в селцата около българо-сръбската и българо-македонската граница, съобщи Struma.bg.

Сред “професионалистите” в бранша е и 37- годишният Ангел Васков. Той и брат му Росен са се усъвършенствали в брането на гъби.

„От девет години си докарваме по някой лев отгоре от гъби”, разказва Росен, а брат му Ангел обяснява, че така издържа семейството си, тъй като има три деца, а жена му Вероника не работи. Това лято двамата братя се надяват цената на гъбите да е добра и да изкарат хубави пари. Ангел Васков признава, че при хубав ден двамата с брат му си докарват по 100-120 лева на ден.

„Събираме предимно манатарка и пачи крак, но не подминаваме и челядинките, макар че сега ги изкупуват по 2-3 лв. килото – обяснява младият мъж. „Ако сме набрали добре, вечерно време челядинките, ги носим вкъщи и жената ги готви на супа или ги пържи с яйца”, разказва Ангел.

Иначе цената на пачия крак е 4.50 лв. за кило, а на манатарките варира, като най-високата цена е 6 лв. килото, а трето качество струва едва левче, но там попадат стари и проядени от червеи гъби.

Двамата братя допълват, че от години обикалят предимно горите в треклянските села, както и около кюстендилските Долно и Горно Уйно, откъдето брали през последните дни.

„Докато беше топло, имаше много гъби, но през последните два дена застудя, днес /б.а. вчера/ цял ден вали, нямаше никак слънчице, защото там си е високо в планината, та се връщаме само с няколко кила, най-вече челядинки”, допълват братята.

Обикновено двамата излизат от домовете си в Кюстендил сутрин в 6 часа и се прибират вечерно време, за да предадат стоката и на сутринта поемат отново.

„След някой и друг ден в гората ще има много хора, някои спят на палатка в гората, за да не губят време, но аз предпочитам да се прибера, да почина и на следващия ден пак да хвана гората”, признава Росен.

„В началото бяхме само роми, ама от две-три години има много “българска” конкуренция”, обясняват братята. Според тях все повече български семейства обикалят гората за гъби и така им взимат препитанието.

Пачи крак се бере най-вече в района на селата Горно Уйно, Долно Уйно, Злогош и по българо-сръбската граница в Треклянска община, казват от четирите пункта за изкупуване на диворастящи гъби. Два от тях са в Кюстендил, а по един има и в селата Соволяно и Жиленци. Запалени  гъбари разказват как преди дни едно от семействата в село Горно Уйно набрало за един ден 22 килограма пачи крак.

„Така е, когато имаш късмет, за един ден разходка в гората са заработили почти 100 лева надница”, казва Даниел Цветков, който е запален гъбар и билкар и от години прекарва всеки ден през пролетта, лятото и есента в гората. Според него по-малко се изкарва от чалядинки, при тях изкупвачите са въвели три “категории”, според /амела/ цвета отдолу на гъбата.

„Тази пролет челядинката беше на сметка, а прекупвачите даваха по 15 лв. за кило”, споделя още Даниел Цветков, но допълва, че пролетната „космическа” цена вече я няма, а в момента за челядинките изкупвачите дават по 2-3 лева за килограм. Берат я най-вече ромите, които не обикалят горите, а я търсят по къра и ливадите в ниското.

Иначе първо качество манатарка /с бял амел/ се плаща по 6 лева за килограм, второто качество /с жъл амел/ е по 4 лв. за кг, трето качество, със зелен амел – по 1 лева за килограм. Пачият крак е по 4.5 лв., но все още не е “тръгнал” истински, сезонът предстои, коментират берачи.

„След като свършат гъбите, тръгваме за билки, след това на боровинки и така до есента”, допълват двамата братя Васкови. Единият от тях разчита само на диворастящи билки и гъби, за да стегне децата за училище, защото и тримата – две момчета и момиче, учели в града.
Източник: Блиц

Facebook коментар
loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР