7:30 ч. сутринта е. На много от нас ни се спи, но сме енергични, защото ни чака голяма неделна забава – отиваме да разчистваме от плевели и да прекопаваме биологичните градини на фермата “Таткова градина” в с. Торос. Посещението е част от инициатива на младежката мрежа Slow Food Youth Network за запознаване отблизо със земеделски производители, които произвеждат храната ни.

Пристигаме в с. Торос, което се намира в община Луковит. Селото кипи от живот, много от който е земеделски. По пътя разбираме и защо Луковит е получил името си – наоколо повечето ниви са засяти с толкова много воден лук, че не можете да изчислите колко шопски салати ще станат от него.

Посреща ни едно от най-усмихнатите семейства, които съм виждала – Марин Петров, съпругата му Пепа, двете им деца и внучката им – всеки един от които има своята роля в грижата за семейните градини. Не са потомствени земеделски производители, но пък това не си личи от начина, по който изглеждат градините.

“Попитаха ме как да запишат името на фермата, за да може да бъде представяна на потребителите. Аз се замислих, защото до тогава не бяхме измислили име, но почти веднага ми хрумна – татко се грижи за градината, тогава ще бъде “Таткова градина”. И така и стана – сега вече сме популярни с това име.” Това споделя Мария, дъщерята на Марин и Пепа. Тя също се занимава активно със стопанството – от неща като визията на продуктите до връзване на краставиците.

Според Марин, няма нищо необичайно в това, че методите им на отглеждане са биологични – той не смята, че каквато и друга опция е неприемлива, защото земеделските производители имат мисията да се грижат както за здравето на потребителите на техните продукти, така и за опазването на околната среда. Биологичните производители също торят, подхранват и предпазват продукцията си чрез различни методи, включително и биологични препарати за растителна защита. Разликата с конвенционалните обаче е, че тези препарати са базирани на естествени екстракти, а не на синтетични химични активни вещества. Много от биологичните производители също така полагат повече усилия да се грижат за здравето на почвата и организмите в нея.

Семейната ферма “Таткова градина” работи усилено да разнообразява дейностите си. Освен пресни плодове и зеленчуци, те предлагат и различни видове песто, паста и горчица – приготвя ги Пепа. Така семейноте продукти имат по-голяма добавена стойност, пък и приходите им се разнообразяват. Това е нещо много важно за производителите напоследък, тъй като промените в климата са причина за много суши или наводнения и предразполагат за по-големи рискове и несигурност при добивите. За да бъде устойчиво тяхното стопанство и да издържа на тези стресови фактори, необходимо е фермерите да постигат разнообразие както на полето, така и по отношение на приходите си. “Таткова градина” произвежда и много различни сортове от различните зеленчуци, които гледат. Доматите например са не само червени и розови, но също така зелени, жълти и бели сортове – те са особено интересни за ресторантите, с които фермата работи, за да доставя пресни и сезонни продукти.


Една от най-големите радости на Марин е, че осигурява чиста, вкусна и здравословна храна за семейството си. Всеки един от тях е категоричен, че това е бъдещето на храната ни и се надяват да могат да предлагат продуктите си на все повече хора.

*Снимки: Иван-Александър Иванов

Източник: greenpeace

Facebook коментар
Total Page Visits: 1127 - Today Page Visits: 1