Малки тайни: Пръскайте с бор за по-сладки домати

Ако доматите не се развиват добре, не се притеснявайте, просто годината се случи дъждовна и стимулира развитието на растителната част, успокояват специалисти. Трябва обаче да се помогне на растенията да започнат да връзват, за което дават следните съвети. За да могат доматите да започнат да връзват, при пръскане срещу мана добавете в разтвора 10 грама борна киселина. Борът стимулира връзването на плодове, а също така повишава съдържанието на захар в доматите.

Само с едно такова пръскане можете да увеличите реколтата с 20. Доматите се самоопрашват, но им е нужно леко разтърсване, за да може опрашването да се получи както трябва. За целта вържете растенията с тел през цялата леха и леко я разтръсквайте. Не е трудно, но трябва да се прави веднъж на всеки 2 дни, особено ако няма вятър, който подпомага опрашването. След разклащането е добре растенията да бъдат полети или напръскани.

Можете да увеличите добивите с 15%-20%, ако ориентирате лехите в посока изток-запад. По този начин растенията се осветяват по-добре и сянката, хвърляна от техните съседи е най-слаба. Това увеличава светлината, която получават, а оттам нарастват и добивите.

Премахването на излишните филизи е важен момент в отглеждането на растенията. По този начин доматите ще престанат да изразходват хранителните вещества за образуването на ненужна зеленина и ще започнат да изпълняват плана за реколтата. Премахването на излишните филизи трябва да се прави редовно веднъж на 2 седмици, за да може растението да не губи сили. При късането на филизите оставяйте около 1-2 сантиметра, за да може новите да не се появяват толкова бързо./Марица

Извънкореновото подхранване на доматите с борна киселина чрез пръскане може да помогне на градинарите да получат с 20%-30% по-богата реколта, твърди читателката на електронното издание „Стопанство” Ирина Плошкина. Тя обаче предупреждава, че тази киселина е силно отровна и не бива да се злоупотребява с нея, тъй като вместо добри резултати градинарите могат да получат натравяне, и препоръчва пръскането да става с респиратор и ръкавици, тъй като в противен случай активното вещество е в състояние да проникне през кожата и да подейства неблагоприятно на организма.

Само грам борна киселина (половин чаена лъжичка без връх) е необходимо да бъде разтворена в 10 литра топла вода. Преди това обаче киселината трябва да се разтвори в чаша гореща вода, тъй като в студена това няма да се случи.

С разтвора се пръска веднъж разсадът, а второто пръскане е при появата на завръзите. Това ще бъде достатъчно за стимулиране на растежа и броя на завръзите, а съответно – и на броя на доматите на всеки корен, споделя своя опит Плошкина.

SINOR.bg
Facebook коментар
(Visited 11 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *