Мобилна каравана за кокошки

Може би мнозина за чували за така наречените „кокошки трактори“ при които мобилна клетка за кокошки се ползва за придвижване на кокошките от едно каре в друго с цел усвояване на тревата и наторяване на почвата. Така кокошките едновременно се хранят със свежа трева, усвояват и окосяват тревните площи и същевременно обогатяват почвата. 
Това лято аз работих по различни градински проекти, които се надявам един по един да намерят място в своя собствена тема в блога. Единия от проектите беше двоен кокоши трактор, който аз нарекох „кокоша каравана“, защото представлява не само мобилна клетка за кокошки, но също така към нея има и къщичка за кокошките в която те се прибират вечер. Ето това беше резултата, който постигнахме:

Кокоши трактор

Конструкцията на „караваната“ е направена в стил „готическа арка“, която конструкция аз обикнах в момента в който я видях. С нея направих няколко проекта, от които това в третия. Преди това направих 32 кв.м оранжерия и около 12 кв.м сушилня за естествено просъхване дървен материал. Готическата арка е изключително здрава и устойчива като конструкция и много икономична откъм вложения материал.

Кокоша каравана

Преместването на“караваната става като се захване дръжката, която е част от билото и се намира на двете му страни. Двама мъже спокойно преместват караваната, а ако се добавят и колела тя лесно ще може да се премества дори от един човек. Ако забелязвате на горната снимка се вижда едно въженце с негова помощ вратичката към жилищната част за кокошката се отваря дистанционно без да се налага да се влиза вътре в кокошарника.

Кокоши тракторС цел да бъде максимално олекотена конструкцията за покрив над жилищната част съм използвал 6 мм сини поликарбонатни плоскости. Те са леки, трайни и добре предпазват от дъжда. На билото има огъната на абкант ламарина, под която има малък процеп за вентилация на билото. Над вратата също има вентилационен отвор. Конструкцията тип готическа арка също допринася за постигането на по-малка тежест.

Кокоша караванаРампата за качване на кокошките служи също и за залостване на вратичката на кокошките вечер. По този начин вратичката е сигурно залостена и не може да бъде отворена от нощен хищник.

Кокоша караванаКараваната е двойна и симетрична като има две независими отделения за отглеждане на различни породи кокошки. В случая в караваната са настанени кокошки от породите орпингтън и кохин.

Кокоша караванаНа всички повърхности от вътрешната страна има хваната с такер мрежа, която да предпази кокошките от хищници, дори ако те успеят да подкопаят външната клетка и да прегризат дървената част. На тази снимка се вижда и по детайлно простия механизъм за отваряне на вратичката отвън с въженце. Външната клетка е оградена с кокошкарска мрежа с PVC покритие, която освен всичко друго спомага и за намаляване на общото тегло.

Аз винаги съм мислил, че стопанството трябва да бъде направено с прилежност и стил, защото всички сме се нагледали на грозноватите и потънали в кал и мръсотия стопанства. Затова и хората свързват селския живот с нещо грозно, мръсно и противно. Природата обаче е нещо красиво и няма никаква причина да не можем да създадем нашето стопанство в хармония с тази красота.

Надявам се с тази статия да съм дал и моя дял в утвърждаването на тази истина.

Ваш Craftsman

Facebook коментар
(Visited 5 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *