„Бъркат ме с нея постоянно. Приличаме си“, Стефана Господинова, 64-годишният жител на Старо Железаре, отдалечен българското село, каза за себе си и Бриджит Бардо, френската актриса и модел.

StaroZhelezare

Стефана Господинова, нарисувана на стената с нейното муле до Бриджит Бардо и коня й

Двете не си приличат много-много на външен вид, но пък обичат животните.
Старо Железаре, с популация от 400 жители, е подобно на много други източноевропейски махали. Изправени пред ниската раждаемост и емиграцията на млади хора към по-проспериращи точки назапад. С изключение на стенописите, които двама полски творци, Венцислав и Катарзина Пириянков, започнали да рисуват преди няколко години с надеждата да съживят мястото.
Идеята, по думите на г-н Пириянков, „беше да използваме селото за наше платно и да го превърнем в произведение на изкуството.“ Групата студенти наричат Старо Железаре „Селото на личностите“ и това лято планирали да добавят стенописи на Ганди, Линкълн и Клеопатра.

старожелезаре

„По-скоро бих се срещнал с Че, отколкото с който и да е крал или кралица“, казва бай Йордан. Неговият портет споделя една стена с Че Гевара

Селото вече има Че Гевара, изобразен с Йордан Арабаджиев, 68 годишен, който вижда себе си като човек с подобен революционен дух, защото членовете на семейството му са били партизани, които се противопоставят на нацистите през Втората световна война. „По-скоро бих се срещнал с Че, отколкото с който и да е крал или кралица,“ казва г-н Арабаджиев.

starovelezare

Янко Митев не разпознава нито един от портетите, които му правят компания на стената, но ги одобрява

Янко Митев, който прекарва дните си скитайки из селото, от друга страна, не разпозна лицата нарисувани до неговото. Те са патриарх Кирил на Руската православна църква; Шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум от Дубай; Борис III, бивш цар на България и родово ортодоксален евреин в черна шапка и странични къдрици.
„Другарите ми са добри“, казва по-късно г-н Митев, защото „мечтая за свят, в който хората живеят в мир и разбирателство.“

Източник:/alarmanews.com
Facebook коментар
Total Page Visits: 2395 - Today Page Visits: 1