Стопани дават къщите си за живеене “под наем, без наем”

Стопани дават къщи за живеене на напълно непознати новодомци срещу символичен наем от 2, 5 или 10 лв., или напълно безплатно. Инициативата е стартирана в интернет на сайта beznaem.com, където всеки може напълно безплатно да пусне обява за имота си или да прегледа обявите за да си хареса такъв.

В сайта има и няколко обяви от търновско. Жена търси свестни квартиранти, на които да предостави ключовете от селската си къща в Ресен за да се грижат за нея и да я пазят от крадци. Къщата е доста примамлива за живеене: на два етажа, като на долния има и камина, с четири спални и дървена тераса, от която се открива прекрасна гледка. До къщата има още кладенец и овощна градина и целият този разкош се дава напъно безплатно само срещу условието имота да се пази и да се стопанисва добре. Другата обява за безплатна къща с кладенец, която вече два месеца търси своите стопани е в село Раданово.

Наред с тези обяви за предлагани имоти, в сайта има и няколко, пуснати от хора, които си търсят безплатно жилище. Възрастен мъж, бивш учител, а сега пенсионер по болест обяснява, че си търси стая без наем в Дебелец, тъй като близките му го гонели от сегашното жилище, което било собственост на сестра му, за да го дадат под наем на студенти. Младо семейство с бебе пък търсят безплатно къщичка в района на Златарица или Лясковец, тъй като наемът на жилището, в което живеели сега, бил много висок и непосилен за тях. Мъж, регистрирал се с името Валентино пък е написал в обявата си: „Търся имот за живеене на спокойно място, без ремонти на съседи, работа с машини и силна музика. Място, в което да мога да работя и почивам без да понасям агресина околна среда, по възможност с транспорт до града. Търся около Лясковец, Горна Оряховица, или по пътя за Стара Загора или Габрово. Млада 25-годишна жена от Червен бряг също търси къща без наем за стопанисване край Велико Търново, като подчертава, че е интелигентно и много хигиенично момиче. А друга жена, търси имот за живеене на сина си, който имал огромно желание да живее на село.

Подобна страница „Имот под наем без наем” има и в социалната мрежа Фейсбук. Там се предлага етаж от къща в Горна Оряховица, като изискването е бъдещите стопани да бъдат отговорни и грижовни хора.

Наред с безплатните къщи, някои стопани пък дават имотите си за живеене срещу символичен наем от 2, 5 или 10 лв. на месец. Целта тук отново е не печалба, а да се намерят хора, които да се грижат за имота и да го пазят от посегателства на апаши. Авторката на инициативата за подобно отдаване на имоти разказва, че досега цели 50 семейства вече са си намерили домове за живеене срещу наем от 2 лв., а още 40 имота чакат своите бъдещи наематели. Наетите имоти са предимно стари селски къщи, а заселниците в тях са млади семейства или самотни майки, избрали тишината и спокойствието на малкото населено място пред шума и лудницата на големия град.

Иван ПЪРВАНОВ

Източник: Борба.БГ

Facebook коментар