Четири топ дестинации за селски туризъм

Ако не сте планирали почивка по празниците и се чудите къде да отдъхнете, на час-два път от града ви очаква спокойствието на родопските села. Четири бързи дестинации ще ви помогнат да се отделите от кошмарите на големия град.

Лещен

Скрито в западната част на Родопите, в Лещен сякаш времето е спряло. Старите родопски къщи са съхранили архаичния дух на българското село. Архитектурни паметници, запазили автентичността и величието на отминали векове, са църквата “Св. Параскева” и килийното училище. Близо до селото са резерватът “Тъмна гора” и скалните образувания “Тракийските съкровища”. Сред атракциите е глинената къща.

Яврово

Яврово е сред най-старите български селища, разположено близо до Асеновата крепост. Ще ви заплени с величествена гледка, откриваща се към Стара планина, Средна гора и Тракийската низина. Може да посетите къщата-музей на Николай Хайтов и чешмата, изградена в негова памет. Старинните къщи са се сгушили близо една до друга, разделени от тесни улички.

Гела

Гела е райско кътче в сърцето на Родопите, основано е от траките. Според митовете там е бил домът на Орфей, а в пещерата “Дяволското гърло” е слязъл, за да потърси любима си Евридика. Други предания сочат, че Патриарх Евтимий е бил погребан в манастир, а на неговото място днес е построена църквата “Св. Троица”.

Побит камък

Побита скала дава името на селцето, което се намира в община Сърница. Според легендите тя е част от светилище или древен езически идол, издигнат от траките. Друга основна забележителност е Етнографският музей. Възрожденските къщи и композицията от скали и горски масиви привличат туристите.

Източник: Марица

Facebook коментар