„Опознай Родината си, за да обикнеш“ е казал Щастливеца – Алеко за нашата скъпа страна. Предлагаме ви списък с местата, съхранили традицийте и българщината на нашите деди.  (снимка на публикацията – с. Боженци)

1. Боженци   Заслужено село Боженци е от най-посещаваните историко-архитектурни резервати със запазени и реставрирани къщи и неповторима възрожденска архитектура. Автентичният вид е запазен чрез забрана да се строят други сгради в различен стил.

Селото е създадено след турското нашествие в Търново в края на XIV век. Тогава от старата столица бягат много хора, които търсели високи и трудно достъпни части на Балкана. Между тях бил и красивата болярка Божана, на която селото дължи своето име.

Първите заселници на Боженци за били заможни и влиятелни хора, за което свидетелстват голяма част от къщите на два етажа, като първият обикновено се е използвал за дюкян, а на втория са живеели стопаните. Настилакта на улиците в селото навсякъде е калдъръмена.

loading...

2. Лещен

Намира се в Западните Родопи , на 15 км от Гоце Делчев. От селото се разкрива красив изглед към красивата Пирин планина. Автентичният му вид дължи на старите си къщи, от които 15 са напълно реставрирани.

В края на XIX век Лещен е било предимно българско село, а според стари регистри населението е било 530 души, които са се занимавали със земеделие. Селото е бил общински център с развита търговска база, която просъществувала до 1934 година, след което архивите й били преместени в Ковачевица.

Несъмнено най-силен интерес за посетителите на това райско кътче е „Глинената къща“. Тя е е напеавена в неповторим „Флинстоун“ стил и пренася в каменната ера.

3. Жеравна

Известен като най-големия архитектурен резерват у нас, Жеравна е едно романтично кътче, наследено от Българското възраждане.

Къщите са изографисани с изящна дърворезба. Намира се в полите на Източна Стара планина, наследник на старо тракийско селище Потук. Общо 172 от къщите са обявени за архитектурни паметници на културата.

През XVII в. Жеравна се превръща в голям занаятчийски център с главна улица и много дюкяни. Населението е нараснало до няколко хиляди души. Над 150 обекта са реставрирани, сред които е и църквата „Св. Николай“, построена през 1834 година.

В селския парк Добромирица, всяка година през втората половина на август се провежда Национален фестивал на фолклорната носия, в който участват представители от всички краища на страната – 100 каба гайди, зурни от петричко, нестинарски и кукерски игри.

4. Момчиловци

Има една стара легенда, която казва: Бог повика всички народи на земята, за да даде на всеки от тях част от красотата на природата. Но така се случи, че българите пристигнаха късно и не беше останало от земната красота за тях…..Затова Бог им представи част от рая – Момчиловци !

Красивото селце е живописно разположено в една котловина на Средните Родопи. То е запазило автентичната си атмосфера от отминалите векове.

Въпреки дивата си природа, Момчиловци е лесно достъпно село, с благоприятен климат, с подчертано средиземноморско влияние, чисти потоци, богатство от диви плодове, билки и гъби, богата и разнообразна фауна, защитени природни територии и резервати.

5. Широка лъка

Широка лъка също е село, обявено за архитектурен и фолклорен резерват, намиращ се само на 5 км от планинския курорт Пампорово. Също така е и един от Стоте национални исторически обекта в България.

Небезизвестното родопско селце е прочуто със своите автентични родопски къщи като Згуровската, Учиковската и Григоровската. Сред най-посещаваните забележителности са църквата Света Богородица, за която легендата разказва, че е построена само за 38 дни.

Това е едно от селата, в които се е родила и се развива родопската песен. Едни от най-известните певци и гайдарищ,прочули България по цяла свят, са родени тук.

6. Триград

Триград е южно погранично село в западните Родопи. Намира се до границата с Гърция на 1240 м надморска височина. Типичната дива природа на Западните родопи разгръща цялата си прелест в околностите на това чудно село, а гостоприемството на триградчани е известно в цялата страна.

В околностите му са открити пещерни и тракийски жилища, които свидетелстват за богатото му минало. Според легендите името Триград идва от това, че е наследило местоположението на изчезнали три по-малки села.

В близост до Триград се намира защитената месност Чаирски езера. Това са седем езера със свлачищен произход. Река чаирдска, минаваща покрай селото, образува красиво ждрело, увенчано с природния феномен „Превалетния камък“. Той предствлява естествено образувана скална ярка, издигаща се на 10 метра над водите на реката.

Резерват „Шабаница“ се намира в горното течение на реката, съхраняващ двувековна букова гора

7. Ковачевица

Село Ковачевица е запазило старинния си вид от края на XIX век и е една от най-посещаваните места за любителите на селския туризъм. Обявено е за архитектурен резерват.

Намира се във планински район в западната част на Родопите, разположено край река Канина и на 24 км от Гоце Делчев.

Според преданията първите заселници са от велико Търново и Костурско, които донесли строителния занаят по тези земи.

В някои от импровизираните къщи хотелчета, като Баятевата, Даскаловата и Жечевата се предлага оригинална родопска кухня. В последните години тук се преселват или прекарват част от времето си много хора на изкуството.

8. Долен

Долен е типично високопланинско село, разположено върху югозападния дял на Дъбрашкия дял на Западните Родопи, на 26 км от град Гоце Делчев.
Споменава се още в регистрите през 1671 година. Вероятно първите заселници са били заможни българи.

Тесните калдъръмени улици и старите къщи през 1977 година влизат в „Културен исторически резерват Долен“. Къщите са строени с типично еркерно наддаване на втория и третия етаж и с вътрешно устройство доближаващо се до това на възрожденските къщи.

Тук са заснети много кадри от емблематични български филми като „Капитан Петко войвода“. Местната църква “ Св. Никола“ е построена през 1834 г. заедно с килийното училище. Върху иконостаса на храма са рисували Георги Филипов и известен зограф от Дебърско.

9. Смилян

Село Смилян е едно от най-старите селища в Средните Родопи, разположено живописно на двата бряга на река Арда. Името му идва от славянските племена Смолени, които са неговите основатели.

Запазената стара часовникова кула и къщите, изградени в комбинация на камък и дърво са доказателство за вековната история на селото. Кулата първоначално е построена като наблюдателница по времето, когато Смилян е бил административен център в Османската империя.

Районът по горното течение на река Арда се е утвърдил като привлекателна дестинация за пешеходен туризъм. В близост се намират Агушевите конаци, проходната пещера Калето и руините на едноименната крепост. В района има 23 карстови пещери.

10. Свежен

Намира се на 34 км югоизточно от Карлово, в Сърнрна Средна гора, а старата част на селото е обявена за архитектурно-исторически резерват. Свежен е разположен сред красива природа, чист въздух и минерални извори. До 1934 г. то носи името Аджар, което в превод от турски означава здрав, „камемен“.

Селото е населено през XIV век, а първите му заселници са избягали от старата българаска столица боляри. Знатните люде търсели спокойствие, далеч от османските нашествия. Според някои източници болярите запазили „синята кръв“ и селището се е достигнало до големината на малък град.

Запазени са редки и уникални образци на ранната българска архитектура. Старинните къщи са останали в същия си вид от своето построявяне. В околностите археолози са открили находки от селищен живот от VII-I век пр. Христа.

Източник: opoznaybulgaria

Facebook коментар
(Visited 2 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 598 - Today Page Visits: 1