176 къщи се дават за ползване без наем

176 селски къщи се отдават в момента за ползване без месечен наем в цялата страна. Най-голямо предлагане има в селата около Пловдив – 12, Бургас – 9, Плевен и Варна по 15, Велико Търново, съобщи пред ДУМА Милена Николова, координатор за София на проекта “Без наем”. Всички обяви за търсене и предлагане на имоти в страната са събрани в сайта на организацията “Без наем” и се предлагат безплатно от две години, като досега отдадените имоти са около 80 в цялата страна. Търсенето винаги надхвърля няколко пъти предлагането, като в момента търсещите са повече от 440, а предлагащите – 176. Най-голямо е желанието за имоти и селски къщи в София и Софийска област – общо 152. Апетитни са също Варна – с 53 обяви за търсене, и Бургас – 41.
Всеки месец в по-големите градове се организират сбирки от координатори, съмишленици, наематели и наемодатели, на които се осъществяват запознанствата и излагат в детайли подробностите около имотите. В интернет страница има разнообразни оферти – големи къщи в градовете, отдавани и предоставяни от хора, живеещи в чужбина, или малки наследствени вили, нуждаещи се от ремонт, а също и земеделска земя за обработване. Желаещите са предимно млади хора – семейни двойки, водени от намерения за екологичен начин на живот. Има обаче и такива, които търсят компания за наемане на жилище и заради това има случаи, в които двама непознати заживяват заедно, подтиквани от общи интереси, било то в градинарството, животновъдството, или икономическа изгода. Имотите са търсени също и от самотни родители с деца, които нямат възможност да плащат наем за жилище. Но има и такива, които напускат собствени жилища в градовете и се местят, за да живеят близо до природата.
Едно от условията на наемодателите е човекът, който ще живее в имота им, да има доход, за да може да плаща месечните си разходи по къщата, като ток и вода. Някои от собствениците изискват от наемателите си извършване на малки ремонтни дейности, като боядисване на стаите, оправяне на някоя счупена керемида, обясни Милена Николова. От около 80 вече наети къщи досега е имало само едно оплакване от наемодател и съответно разваляне на договорните отношения между двамата, уточни още тя и допълни, че обикновено и двете страни остават доволни. Координаторите на идеята съветват да бъде подписан договор за отдаване под наем срещу безплатно ползване между страните, който защитава интересите и на наемателя, и на наемодателя. В сайта, както и във фейсбук страницата на организацията могат да се намерят и легални съвети от адвокати-доброволци, привърженици на идеята. Идеята за сайта е на варненка, която е и администратор на страницата във фейсбук.

Източник: Дума

Страница Имот Без Наем

Група Имот Без Наем

Сайт Без Наем

Facebook коментар
(Visited 32 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *