Отдавна се чудя защо Хелоуин толкова много ме дразни. Защо, когато във въпросната вечер видя по улицата младежи, гримирали се като зомбита, живи-мъртви, живи-ядени и недоядени и тем подобни, ми идва да ги ударя с нещо тежко по главата.

Най-после можах да формулирам по-точен отговор за себе си.

Хелоуин не е като Св. Валентин. Не че Св. Валентин е особен празник, но ключовото в него е, че празнува една универсална човешка ценност, може би най-голямата човешка ценност – любовта. Каква универсална човешка ценност се празнува на Хелоуин?
Никаква.
Защото Хелоуин не е празник на ценностите. Той е кух празник. Моден, комерсиален, толкова изкривен, забравил откъде някога е тръгнал, безцелен.
Затова ме дразни – защото е лигав и защото е лишен от смисъл.
Като човек, чийто народ е свикнал със вековни традиции, до една установени с точна и ясна причина, да виждам как нещо набира огромна сила, без на никой да му прави впечатление, че е напълно изпразнено от съдържание, ме изкарва извън нерви.
Логичният въпрос за една държава, за която този празник е чужд, е ЗАЩО? Защо е добре да празнуваме Хелоуин? “Защото е весело” не е отговор. “Веселото” не е смисъл. Напротив – “веселото” е свидетелство за липса на смисъл.
Затова ме дразни Хелоуин – защото има толкова много безмозъчност в неговото празнуване у нас.
А това е плашещо.
В това е и проблемът с Хелоуин партитата по детски градини и училища – възпитаваме у младото поколение толерантност към безсмислието. Учим ги, че щом нещо е весело и модерно, няма значение, че е кухо и не можем да отговорим на въпроса защо е важно. То е приемливо. Учим децата да са повърхностни.
Затова искам да ударя с нещо тежко хора на улицата, тръгнали с безумен грим и дрехи на някое “парти” – защото са престанали да търсят смисъла в нещата, защото техните родители са престанали да го търсят и защото ще приучат и децата си да не го търсят.
Затова ме дразни Хелоуин – защото болезнено гротескно въплъщава олекването на ценностите и отвикването да си задаваш въпроси.
Нацапотените тийнейджъри, а и хора в по-зряла възраст, които ще видите преоблечени и нацапотени на Хелоуин, нямат представа за древните корени на празника. Нямат представа и за неговата история и обосновка. Защото те не го “празнуват” заради това. Празнуват го просто “защото е весело”.
Автор: Десислава Любомирова

Източник: Актуално

Facebook коментар
Total Page Visits: 1607 - Today Page Visits: 1
SHARE