Виетнамки наети за шивачки в Шумен

Българската стопанска камара успешно реализира пилотен проект за довеждане на работници от Виетнам в България. Председателят на БСК Радосвет Радев посети днес шуменското шивашко предприятие „Елит Колекшън Попов и Сие” ООД, за да приветства първите работници от азиатската страна, съобщиха от камарата. Година след като от фирмата споделят за проблем с липсата на работна ръка и търсят съдействие, пилотният проект е вече успешно реализиран. На първия етап, шестима виетнамци вече работят в предприятието, като се очакват още девет. На всички са осигурени добри условия на труд и са настанени в жилищни помещения на работодателя.

„С голям ентусиазъм подготвихме този проект, спазвайки всички изсквания на България и на Виентам, за да можем да привлечем този трудов ресурс. В град Шумен, в българско предприятие хора, дошли от другия край на света, произвеждат продукция, която е за италианската армия. Естетсвено, ползите остават в Бълагрия и аз, като председател на БСК, съм изключитлено щастлив, че този проект успя”, заяви Радосвет Радев.
Собственикът на шуменското шивашко предприятие Илия Попов подчерта, че БСК е най-близко до работещите предприятия. „Една фирма много трудно би се сдобила с чужди работници, ако я няма помощта на БСК”, допълни Илия Попов. Той разказа, че новите служители много бързо са се адаптирали към работната среда и повишават производителността на предприятието.
Председателят на шуменската структура на БСК Николай Тончев също високо оцени успешно реализирания проект. „Винаги сме обсъждали възможността да се доведат работници от Виетнам, за да се създаде конкуренция на работната сила на българския пазар, тъй като промишлеността и в Шуменска област изпитва голям недостиг на работна ръка”, каза Тончев, пише nfoshumen.info.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *