Град Хаген в Германия в потрес от български и румънски цигани

407

В германския град Хаген те са вече близо 5000 и често попадат в полезрението на медиите. А за град със 190-хилядно население това не е малко. Те се заселват главно в квартал, който местните наричат „пояс на бедността“. Там над 50% от българските и румънските граждани получават социалните помощи „Харц-4″, а децата им често пъти не са записани на детска градина и не ходят редовно на училище. Габриеле Шванке, която в общината отговаря за жилищното настаняване на мигрантите, разказва пред „Дойчландфунк“: “Експлозивен проблем за един град, който не разполага с много пари.Тъжно е, но понякога във вестниците ще прочетеш, че ромските деца ходят по нужда в къщичките на площадките за игри. Това е вярно. Само че във вестника не пише, че в техните жилища отдавна няма вода, макар наемателите да са си платили (…) И веднага трябва да се запитаме дали е редно да повтаряме „ромите не са по чистотата“, или трябва да признаем, че те правят това, което би направил всеки друг в тяхното положение“.

В репортажа на радиото става дума и за възрастен човек, който доброволно участва в почистването на едно площадче в проблемния квартал. „Те изхвърлят боклук от прозорците, хвърлят по земята. При тях си, в Югоизточна Европа, сигурно е така“, казва той пред радиото

Репортерът на медията е разговарял и с Райнхард Голдбах, друг представител на общината, който добре познава проблемите. Голдбах осъзнава експлозивния заряд на този проблем, защото знае още, че градът финансово не е добре, че липсват милиони за детски градини и училища. А мигрантите допълнително усложняват нещата. Сега в града се тревожат, че след Брекзита от Великобритания към Хаген ще поемат още българи и румънци, пишат два регионални вестника.

Смята се, че ще се завърнат онези хора, които вече прекарали известно време в Хаген, но в периода 2016-2017 година са заминали за Обединеното кралство. И че ще дойдат нови, които обикновено се насочват именно към градове, където вече има солидни техни общности. Общинските власти официално не споделят тези опасения, но представители на администрацията неофициално ги потвърждават пред журналисти от вестник „Вестфаленпост“.

loading...

Вестникът припомня, че във Великобритания живеят около 400 000 граждани на двете балкански държави. Какво ще стане с тях след Брекзита? Германското правителство информира вестника, че не разполага със сведения за плановете на тези мигранти след Брекзита. Същият отговор идва и от Министерството на интеграцията в Северен Рейн-Вестфалия. А говорителка на Еврокомисията казва: „Ситуацията с Брекзита е неясна, затова нека не спекулираме.“ Въпреки това общинските власти в Хаген се тревожат. Още повече, че засега никой не може да им отговори дали ще получат допълнителни средства от Берлин или от Брюксел, ако обратната миграция на българи и румънци от Великобритания им наложи допълнителни разходи.

Коментар Цвета Кирилова

Цяла една държава е в потрес, Вие за един германски град. Да видите какво е, когато между две планети няма никаква Wi Fi връзка и не може да бъде установена при никакви условия.

Всичко от А и Б започва и поне няколко задължителни гънки на сивото вещество, които се постигат изразително с посещаване на училище, следва много работа, работа и образование, и едва тогава идват резултатите. Има няма няколко столетия с ускорено темпо на програмата.

Румънски цигани вилнеят и в Испания

https://www.facebook.com/279540922556544/videos/2876579309233349/

Източник: standartnews.com

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 148 - Today Page Visits: 2
Сподели