Каракачанов за гръцките претенции: Няма да си режем историята, защото някой се почувствал ощетен!

„Това са земите от българското землище – част от Санстефанския договор. Дали на някой това се харесва или не, това е друг въпрос. Това не означава, че ние трябва да изрежем част от нашата история, защото някой някъде би се почуствал ощетен.“ Така реагира вицепремиерът-историк Красимир Каракачанов в коментар на протеста на гръцката дипломация заради поставения пред НДК паметник с лъва, който държи стара карта на българските земи, предаде Канал 3.

„По време на войните българският воин загиваше по полетата на Балканския полуостров за отстояване на онези български земи, които бяха част от Санстефанска България. Когато е образувана Санфстефанска България с международен договор, тези земи са били част от България, те не са били част от Република Гърция, Сърбия или някой друг, тъй като са били земи от Османската империя. Аз не виждам никакво основание един исторически паметник, който е правен през 30-те години, и поради политически съображения или у тези, които са го махали през 70-те години, вероятно също са витаели подобни интернационалистически чувства, че подобни карти могат да предизвикат някого“, отсече Каракачанов.

„С този идеал за Санстефанска България, България участваше в Сръбско-Българската война, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна, като даде над 200 хиляди жертви. Защото, когато е съществувала Санстефанска България, макар и за кратко и със съжаление тези земи са били част от Османската империя. Този паметник е връщане на една историческа справедливост“, категоричен беше военният министър.

Няма никакъв скрит контекст в този паметник, обясни Каракачанов.

По думите му в Гърция има много паметници, които могат да засегнат нас. Не виждам защо трябва да се изпада в подобна истерия, смята още министърът на отбраната, който бе категоричен, че не трябва да се сърдим за историческите факти.

Паметникът е много хубав и се връща там, където е неговото място, защити монумента Каракачанов.

Припомняме, на Архангелова задушница с тържествена церемония бепосрещната на старото си място фигурата от Лъва от Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк на Първа софийска дивизия. Това стана възможно след дългогодишен спор за съдбата на паметника 1300 години България, който се намираше на същото място.

Лъвът от Мемориала е само част от стария паметник. Предстои и плочите с имената на загиналите да бъдат възстановени.

Източник: velikabulgaria.eu

 

Facebook коментар