Михаил Христов – първият депутат без ръце

Един 25-годишен мъж ще прекрачи прага на 44-тото народно събрание като депутат, без преди това да се е занимавал активно с политика. Неговото име е Михаил Христов. Той е параолимпийски шампион на дълъг скок, но сам пожелава да влезе в листите на БСП. „Решенията трябва да се вземат на високо ниво и аз трябва да бъда част от тези решения”, коментира по време на предизборната кампания Михаил. Всичко започнало след една среща с Драгомир Стойнев от БСП, който му е приятел. Спортистът го потърсил за съвет по личен въпрос. Тогава видял предизборната платформа на партията. „Помолих го да ми я изпрати по пощата. След това му върнах бележки с допълнения. На другия ден отново се видяхме, срещнах се и с Корнелия Нинова и единодушно решихме да съм част от гражданската квота за предстоящите избори.”

Михаил Христов вече е депутат от 25-и многомандатен избирателен район в София. Но дали сега има притеснения, защото, както е известно, политиката е мръсна работа…

„Искам да разбия клишето, че в политиката се играе нечестно – каза шампионът. – Желая да покажа как хора като мен могат да вършат работа. За първа своя задача поставям това да направя така, че фондът за лечение на деца да работи ефективно. Лична тема за мен са и хората с увреждания. Познавам много от тях. Те не са втора ръка. Могат да работят, но в малко фирми ги вземат. Ще свърша всичко, което е по силите ми, те да бъдат заети и да получат работа според своите увреждания.

Няма да занемаря и спорта. Смятам да участвам в няколко състезания и след това ще помагам в тази област със съвети. Тренирам от 2009 година и съм наясно с трудностите. Имам идея да се включат в програмата на учениците повече часове по физическо възпитание.” Михаил не обича думата „депутат”. Държи да го наричат „народен представител”, защото е избран от народа.

Той обаче е различен от своите колеги, тъй като няма ръце. Христов е първият избраник в парламента без горни крайници. Това обаче по никакъв начин не го смущава. Параолимпиецът е от Плевен, но от доста време живее в София. Животът му се преобръща на 180 градуса, когато е едва на 14 г. Тежките изпитания за него обаче не са поражения, а стимул да продължи напред. На 14-годишна възраст ампутират и двете му ръце. Дясната е до половината, а лявата – отрязана изцяло. Инцидентът става, докато си играе с няколко деца до трафопост в местност в родния му град. Тогава волтова дъга удря Михаил. Той изпада в безсъзнание и се събужда в Плевенската болница,

където му обясняват, че навярно има счупвания и затова не може да движи ръцете си. Налага се да го изпратят в „Пирогов”. „Не чувстваш нищо, не знаеш къде се намираш. В началото имах момент на отчаяние, но знаех, че трябва да продължа напред” – споделял е по-късно Михаил.

За три месеца той се възстановява. Слагат му и протези. Дясната е захваната до половината за ръката му. Тя е специална – миоелектрична, и може да движи пръстите, благодарение на сигнали, които мозъкът изпраща. Тъй като лявата ръка е изцяло ампутирана, там няма възможност за такава протеза. Мишо признава, че в началото имал проблеми, докато свикне. Дори се е случвало да чупи чаши, защото още не се бил научил как да управлява протезата. За щастие сега вече всичко е наред. Доказателство, че Михаил има силна воля, е и това, че се посвещава на спорта. Започва да тренира дълъг скок и бягане на сто метра. Стимул да направи това му дава параолимпийката Стела Енева, на която е много благодарен. Отличните резултати при Михаил не закъсняват. Първия си медал той печели на Първенството на планетата за хора с увреждания в Дубай през 2011-а. Той е трикратен световен шампион на скок на дължина и многократно подобрява европейския рекорд в тази дисциплина.

Михаил е следвал право в УНСС. Това, че няма ръце, не му е пречило да слуша лекциите и да си взема изпитите. Кара и кола, като единствената разлика с останалите е, че неговата е пълен автоматик.

Той е много вярващ. Дори на тялото си е направил татуировка, на която пише „Благодаря, Исус”. И това не е случайно. Мишо благодари, че е останал жив, и е убеден, че всеки край е едно ново начало.

В личен план Христов е щастлив със своята половинка Ангелина Ангелова. Тя е журналист, писател, а сега е ангажирана с благотворителните каузи на сдружение „Маринела”. Двамата са заедно от началото на 2016-а, а през лятото на същата година се сгодиха. Ангелина има един брак зад гърба си с победителя от „Биг брадър 4″ Георги Алурков, от когото се радва на син. Детето й прекрасно се разбира с Михаил и двамата дори тренират таекуондо заедно. Дали обаче народният представител и любимата му скоро ще сключат брак? Даже и да има сватба, никой няма да разбере

– категорично заяви Михаил Христов. – Събитието дори няма да е в България. Единствено сигурно е, че ще е на море. Искаме сватбата ни да си остане спомен само за нас и за нашите най-близки хора.”

Антон Стефанов, „Лав стайл”

Източник: BG-VOICE

Facebook коментар
(Visited 2 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *