Настаняват изоставения от майка си Александър в детска къща

Това ще стане днес, при изписването му от болничното заведение, където бе прието след инцидента, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане (АСП).

Малкият Александър бе изоставен на 30 юли на детска площадка в столичния жк “Младост 1.

Тази мярка за закрила е преценена като най-подходяща след обстойно проучване на ангажираната дирекция „Социално подпомагане“ и след като липсват близки и роднини, оценени като подходящи да се грижат адекватно за бебето.

Не са установени и подходящи приемни семейства на територията на град София и област София, отбелязват от АСП, където смятат, че “настаняването на детето в приемно семейство от отдалечена област е неприемливо с оглед на идеята мярката за закрила да не попречи на емоционалната връзка между родителката и момчето“.

На нея ще й се помага в Център за обществена подкрепа, намиращ се в близост до избрания за бебето Център за настаняване от семеен тип, така при желание майката ще може да общува с детето си, пише в съобщението на АСП.

Работата с майката включва психологическо консултиране и подкрепа, определен е водещ социален работник, ще се включи и семеен консултант, но това ще стане, след като тя проведе лечение.

Междувременно жената е консултирана за характера на мярката за закрила на детето й, за реда и условията на реинтеграция на дете в биологичното семейство, както и за всички действия и мерки, предприети от органа по закрила, изтъкват от АСП.

Неправителствена организация е “доставчик на избрания Център за настаняване от семеен тип”, според терминологията на АСП.

Капацитетът на детската къща е за 6 деца на възраст от 0 до 7 години, като има възможност да бъдат настанени и деца с увреждания.

За обгрижването на малките работи екип от квалифицирани специалисти в среда, доближаваща се до семейната, където всяко дете може да получи индивидуална грижа и внимание.

Източник: Дир.БГ

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *