НА ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ: ПОЛЯЦИ СМУЧАТ АЛКОХОЛ ОТ ЛЕГЕНИ, СКАНДИНАВКА СИ КУПУВА ЧИСТО ГОЛА ВОДКА!

Над 300 тона твърд алкохол и бира се пресушават само за едно денонощие на родното Черноморие показват сметки на бармани и кръчмари, пише „Телеграф“. Само в Слънчев бряг, който в последните години се утвърди като Мека на алкохолния туризъм, дневно се харчат поне 100 тона питиета. При това още не е настъпил сезона, когато на Слънчака почиват 300 000 туристи. Макар че никой не води точен отчет колко чаши обръща, не е трудно да се направи сметка.

Цифрите показват, че ако всеки турист изпива дневно по една стограмка аперитив и по една бира, то в курорта се харчат по 180 тона алкохол. Повечето почиващи обаче консумират поне двойно, особено когато питиетата са „ол инклузив“ и никой не им брои чашите. Трябва да се сметне обаче, че 20% от почиващите са деца и около 10% трезвеници, посочи доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.
Въздържателите са най-вече по семейните хотели по Северното Черноморие, тъй като в Слънчев бряг голяма част от почиващите отиват именно с цел пиянстване. Само в едно нощно заведение на Златни пясъци с около 200-300 места всекидневно се зареждат по около 40-50 кашона с бутилки алкохол, главно текила и водка и поне 20 кега бира, разказват работещи в бранша. Отделно от това са баркроловете, при които пиенето на алкохол обикновено е на екс и прилича повече на състезание кой ще падне първи под масата.
Те обаче от това лято ще бъдат забранени със закони. Поляците пият странни коктейли от всякакъв вид алкохол, забъркани в големи контейнери като легени, и слагат сламки и пият всички от един и същи съд. От сутринта пък се наливат германците и ирландците. Англичаните, които се напиват в родните курорти, основно са младежи, които в собствената си държава не пият през седмицата, а си го позволяват само в петък и събота, когато не са на работа или на училище.
Това разказа директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Той коментира още, че най-популярните пакети за почивка у нас са тези, които предлагат само нощувка и закуска. Причината е, че хората гледат преди всичко цената. Делът им в общите продажби надхвърля 75%. На второ място по продажби пък са офертите, в които са включени изхранване и местен алкохол. Едва 5% от хората търсят луксозни пакети с включен вносен алкохол.
Встрани от статистиката на изпития по морето алкохол не влиза тихото пиянстване по хотелските стои. Бутилките изпит спирт по стаите излизат наяве само когато в курорта стане някой голям резил. Подобен случай имаше преди няколко години, когато млада и пияна скандинавка се изтипоса дибидюс гола в супермаркет в Слънчев бряг със заветната мисия да си купи още две бутилки водка.
Случката се разигра посред нощ в центъра на курорта, който гъмжи от народ. В Бургас още помнят друг случай – с изгубен на летището чужденец, който потърсил помощ от униформените с твърдението, че е отвлечен и не знае къде се намира. Обърканият човечец не спирал паникьосано да повтаря, че нещо страшно се е случило с него и вероятно е бил похитен и упоен, защото за последно си спомнял, че бил на двуседмична почивка в Слънчев бряг, от която няма нито един спомен. Дошъл в съзнание след дълъг алкохолен делириум едва на летището.

Източник:

budnavarna
Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *