КЕВР успя да забави в хода на предизборната кампания готвените шокови увеличения на редица стоки и услуги, но сега се очаква да удовлетвори исканията на компаниите

Рязко увеличение на цената на газта за второто тримесечие ще предизвика вълна от оскъпяване на различни услуги, използващи такава енергия. Синьото гориво ще поскъпне с 29,64% от 1 април като “Булгаргаз” мотивира искането с очакването за по-висока доставна цена от “Газпром”, както и курса на долара. Първоначалното искане на доставчика беше за увеличение с 32,44%, но по молба на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в обществената компания бяха намерени вътрешни резерви, което сви увеличението до “само” 29,7%. Те на свой ред бяха намалени допълнително от комисията с 0,06%. В хода на тези процедури регулаторът успя да задържи поскъпването за след изборите, но сега то изглежда неизбежно, макар че КЕВР ще изслуша заинтересованите страни.

В зависимост от дела на природния газ в производството на топлоенергия ще се увеличи и цената за отопление и топла вода на топлофикациите в цялата страна. Най-малко е очакваното увеличение във Велико Търново, където услугата досега беше най-скъпа – 18%, а най-голямо – в Плевен с 37,4%. Домакинствата в София пък вероятно ще плащат с 22-23% повече за парно. Това може да предизвика допълнително влошаване на качеството на въздуха в столицата през зимата, ако значителна част от домакинствата се пренасочат към по-евтини алтернативи за отопление. Допълнително увеличение на цената на услугите на топлофикациите се очаква на базата на ползваната от тях електроенергия, получена от газ, чиято цена вероятно ще бъде актуализирана през юли.

Скокът на цената на синьото гориво ще намали и конкурентноспособността на предприятията, които използват такава енергия, а увеличените производствени разходи ще се отразят и върху потребителските цени на част от продуктите.

По-рано през март, в хода на предизборната кампания КЕВР отложи без ясни мотиви решението си за поскъпване на водата в София, но сега се очаква то отново да дойде на дневен ред. От концесионера “Софийска вода”, мажоритарен собственик на който е транснационалната компания “Веолия”, първоначално искаха увеличение от 32% за тази година и 71% до 2021 г. След намесата на регулатора числата бяха занижени до 18% за 2017 г. и 49% след 4 години. Така най-вероятно софиянци скоро ще плащат с 34 стотинки повече за всеки кубик питейна вода.

Според “Софийска вода” увеличението е необходимо, за да се намалят загубите чрез инвестиции в преносната мрежа. Изпълнителният директор твърди, че загубите на вода са били намалени с 55 млн. куб. м. от 2011 г. насам, а сега трябва да спаднат с още 20 млн. до 2021 г.

Логиката предполага, че при намаляване на загубите би трябвало да намаляват и производствените разходи, а оттам да се освобождава ресурс за допълнителни инвестиции. Или дори за немислимото – намаляване на цената на услугата. Не това обаче е логиката на концесията. Нормата на печалба, гарантирана на концесионера с 25-годишен договор през 1999 г., е 17%.

Компаниите с подобни концесии често прикриват част от печалбата си като я представят за инвестиционен разход чрез фиктивни ремонти, договори с призрачни консултанти или поръчки към външни фирми със завишени цени. КЕВР проверява “Софийска вода” за такива практики в края на миналата година, но резултатите от проверката досега не са предоставени за обсъждане в публичното пространство.

Източник:/baricada.org

Facebook коментар
Total Page Visits: 1497 - Today Page Visits: 3
SHARE