Четирите тайни на семейство Рокфелер за запазване на семейното богатство

Много хора мечтаят да имат повече пари, отколкото биха могли да похарчат. Просто си представете, че сте в състояние да купите нещо ексцентрично, да инвестирате в професионален спортен франчайз или да дарите за кауза, в която вярвате, без да се притеснявате за въздействието върху личните си финанси. Звучи перфектно, нали?

Въпреки това, всички тези пари могат да се отразят дори на най-силните семейства. Неща като данъци и разходи се увеличават, а като поколения идват и си отиват, повече ръце бъркат в семейната каса, и всички те искат да харчат.

И все пак, семейство Рокфелер е имунизирано към прекомерното харчене, което се е случило и при други семейства. Сега семейството е в седмото си поколение с повече от 250 директни потомци и няколко милиарда щатски долара активи.

Всъщност, коригирано с инфлацията, Джон Д. Рокфелер – първият милиардер на Америка, има богатство от повече от 340 млрд. долара в днешни пари.

Основоположникът на фамилията Джон Д. Рокфелер

А неговият правнук Дейвид Рокфелер, който почина преди година (през март 2017 г.), е раздал повече от 1 милиард долара за благотворителност през живота си.

Дейвид Рокфелер

Семейството на Дейвид и Пеги Рокфелер имат колекция от предмети на изкуството и ценности, които се очаква на между 500 млн. и 1 милиард долара.

И това повдига въпроси, като например: как фамилията Рокфелер успява в годините да запази богатството си?

Дейвид Рокфелер-младши, председател на Rockefeller & Co., наскоро представи системата от ценности и традиции, които са помагали на семейството да поддържа силна връзка и да запази натрупаното в годините богатство, пише CNW.

Ето четири основни принципа на семейството:

Редовни семейни срещи

Рокфелер-младши разказва, че семейството се среща два пъти в годината, като в една стая се събират повече от 100 души. Фамилията използва тези срещи, за да обсъди посоката на развитие, предстоящите проекти и семейните новини. Дори ако някой външен е женен в семейството, другите от клана Рокфелер искат да се уверят, че и те са включени. Единственият критерии за присъствие на тези срещи е всички да са навършили поне 21 години.

Опазване на семейна история

Когато семейството ви може да се проследи седем поколения назад, има доста семейна история. Рокфелер-младши казва, че добър начин за поддържане на семейната история е посещаването на семейни домове или места, предавани през поколения.

“Мога да се върна на мястото, където моят прадядо е живял преди повече от 100 години”, казва днешният глава на фамилния бизнес. – И мога да видя как е живял самият той, сина му и внуците му”.

Да нямате семеен бизнес


Това изглежда малко противоречиво, тъй като богатството на Рокфелер до голяма степен идва от петролния бизнес. Standard Oil, компанията, основана от Джон Д. Рокфелер, е била разбита от правителството в няколко публично търгувани компании през 1911 г. заради въвеждането на ново антимонополно законодателство в САЩ. Събрани в поредица от тръстове, акциите и финансовите дялове на тези няколко компании са по-лесни за предаване на поколенията.

Рокфелер-младши определя семейството като “с късмет”, че няма основен бизнес, тъй като това е разделило много други богати семейства.

Участие във филантропски събития

Различните фондации на семейството разполагат с общи активи от над 5 милиарда долара. Тези фондации включват Rockefeller Foundation и David Rockefeller Fund, а членовете на семейството са насърчавани да съдействат при избора на каузите, по които работят фондациите.

Гравиран върху камък в Рокфелер център, цитат от Джон Рокфелер гласи: “За всяко право се носи отговорност, за всяка възможност – задължение, за всяко притежание – дълг”. Семейството се стреми да следва тези насоки всеки ден.
Дейвид-младши – който е почти на 77 години – си спомня, че е дарявал за благотворителност за първи път през 1951 г. Той вярва в практикуването на това, което проповядва, и оттогава продължава да допринася за благотворителните усилия на фамилията.

Не е нужно да сте богати колкото Рокфелер, за да упражнявате своите семейни ценности. Кой знае? Един ден може да имате повече пари, отколкото можете да похарчите.

 

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *