Австрия излиза от Шенген, връща граничния контрол от днес

Австрия възстановява граничния контрол, като по този начин частично преустановява участието си в Шенгенското споразумение, съобщи федералният канцлер Вернер Файман в интервю за националното издание, в. Österreich.

„Сега, на нашата граница ще се изискват и проверяват документи за самоличност. Ако ЕС не успява да обезпечи безопасността на външните си граници, то изпълнението на Шенгеското споразумение въобще е под въпрос. В този случай всяка страна е длъжна да контролира своите граници“, казва Файман.
Австрия граничи с осем държави — Германия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Италия, Швейцария и Лихтенщайн. Най-дълга е границата й с Германия — 784 километра.

От днес властите въвеждат засилен контрол над движението на мигранти като ще задържат онези от тях, които нямат право на убежище или пък не са подали съответното заявление, добави той.

Файман отправи остри критики към Брюксел за мудността му по решаването на бежанската криза. „Шокиращо е, че в ЕС, с цялата негова сложна структура, не може да се реши бързо този въпрос“, отбелязва той.

Председателят на федералното правителство също така предупреждава, че ще блокира на ниво ЕС предоставянето на финансова помощ на всички страни в общността, отказващи да приемат преселници. „Който не е солидарен по въпроса за бежанците, трябва да бъде третиран с право на вето върху грантовете“, подчертава Файман.

В края на миналата година се появиха информации в доста австрийски медии, че мигранти от Косово, Ирак и Афганистан са започнали да напускат Австрия заради „неоправдани очаквания.“ По думите на самите преселенци, те смятали, че грижите за тях ще бъдат организирани на много по-високо ниво, а процесът за получаване на бежански статут – значително опростен.
Източник: valencia.alt.bg

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *