Farmer looking out across field on farm while harvesting organic red leaf lettuce in rain

Ново проучване: Биоземеделието може да изхрани цялото човечество

Биоземеделието може да осигури достатъчно храна за цялото човешко население, причинявайки по-малко замърсяване и по-малко здравословни проблеми на хората, отколкото конвенционалното земеделие. Това сочи нов доклад на екип от американски учени, пише euractiv.com.
Аргументите, използвани от привържениците на конвенционалното земеделие, са, че то осигурява по-добри добиви от биоземеделието и е единственият възможен начин на изхранване на 9 милиарда души, до които ще нарасне населението на Земята до 2050 г. В доклад, публикуван на 3 февруари в списание „Nature“, обаче агрономите от „Уошингтън стейт Юнивърсити“ в САЩ Джон Реганолд и Джонатан Уотчър твърдят, че съществува и друг начин, освен наложения. Анализите, базирани на научната литература през последните 40 години, сравняват двата типа добиви – тези от биофермите и тези от конвенционалните ферми. Проучванията показват, че добивите от биофермите са между 8% и 25% по-ниски в сравнение с добивите от конвенционалните ферми. Процентите зависят основно от сравняваните култури. С навлизането на поликултурите обаче процентите спадат до 9, а ако се вземе предвид и ротацията на култури – тогава се стига до намаляване до 8%.
Биофермите са по-устойчиви при суша
 
Според учените, биологичното земеделие има силен коз и това е по-високата устойчивост в периодите на тежка суша. Такива периоди тепърва предстоят заради промените в климата. Има достатъчно много доказателства за това, че  добивите в биофермите по време на суша са по-надеждни, защото чистата и неувредената им от химикали почва задържа повече влага. Биопродуктите се продават със средно 32% повече в сравнение с продуктите, създадени от конвенционалното земеделие, а разликата в цените се е стопила до едва 5%. И двата вида земеделие могат да бъдат еднакво печеливши, което доказва, че земеделието все още има значителни възможности за гъвкавост в насърчаването на промяната в навиците на храненето, към това то да стане по-здравословно. За двамата учени агрономи обръщането на човечеството към биоземеделието не трябва да почива единствено върху въпроса за добивите. Ние освен това трябва да намалим разхищението на храна, необходимо е да разпределяме по-добре достъпа до храна в световен мащаб, посочват учените.
ИЗТОЧНИК : http://www.fermer.bg/
Facebook коментар
Total Page Visits: 1716 - Today Page Visits: 1