“Брала мома къпини” се харесва и в Япония (ВИДЕО)

Брала мома къпини“ спечели симпатиите на Изток, след като младата японска група “Пирамидос бенд” я включи в репертоара си. Това е и най-поръчваната песен, когато момчетата излизат на сцена. Оказа се, че в страната на изгряващото слънце една „попска унука“ докато „вдига полите“, качва кръвта в главите на иначе деловите японци. Идентично като в нашите кръчми, една народна песен предизвиква танцуване и щракане с пръсти, дори предизвиква японците да се хванат в редичка и да затанцуват нещо подобно на нашите хора.

На типичната българска песен в Япония попаднал българинът Ивайло Петков, който повече от 10 години живее в Токио. Какво било учудването му, когато в дискотеката от тонколоните гръмнала една от най-известните български танцувални народни песни.

Оказало се, че японци до този момент дори не знаели какъв е произхода на парчето. Когато слисаният българин попитал диджея каква националност е песента, която е пуснал, той му отвърнал, че може би е испанска, защото групата, която я изпълнява има в репертоара си основно песни от Иберийския полуостров.

Тогава Ивайло Петков с гордост разкрил на диджея каква е истината за произхода на парчето.

Дисководещият обаче риторично попитал “България? Тя в Америка ли е?”.

Петков понаместил географските понятия на момчето зад пулта като обяснил къде точно се намира България. Дори след няколко вечери отишъл отново в същото заведение, за да подари на диджея значка с българския трибагреник и картичка от Царевец. Момчето, което пускало музиката било толкова благодарно, че не спирал да предлага на гостите на клуба „Брала мома къпини“ на всеки кръгъл час, а и като комплимент към новия си приятел от България, която се намира в Европа.

Пирамидос бенд„, групата, превърнала “Брала мома къпини” в тотален хит в Япония свири турбо фолк. Или поне така се е самоопределила в музикалната карта на Страната на изгряващото слънце. Българската народна песен има дори видеоклип, заснет в Македония буквално преди няколко месеца. Групата Pyramidos band била на турне при съседите през есента на 2014 г.

Вокалистът на „Пирамидос бенд“ Родехихи Цучислава се справя доста добре с пеенето на български език. Екзотиката в това изпълнение е именно от акцентът на младия японец.

Източник: utre

Facebook коментар
loading...