Брюксел: България и Румъния са готови да се присъединят към Шенгенската зона

Приемането на двете страни ще стане факт, ако 22-те държави вземат единодушно решение
 
Еврокомисията смята, че България и Румъния са изпълнили всички изисквания за присъединяване към Шенгенската зона. Това заяви говорителката на Еврокомосията Мина Андреева.
„Според нас България и Румъния минаха квалификацията за присъединяването към Шенгенската зона. Сега страните членки трябва да приемат единодушно решение“, заяви Андреева пред журналисти в Брюксел.
В момента в Шенгенската зона влизат 22 от 28-те страни на Евросъюза. Великобритания, Ирландия и Кипър не влизат в Шенген, докато Румъния, България и Хърватия са кандидатки.
Шенгенското споразумение е договор между държави от Европа за премахване на граничния контрол на вътрешните граници, съгласуване на контрола по външните граници и за единна визова система. То е подписано на 14 юни 1985 г. на борда на кораба „Принцеса Мария-Астрид”, в Шенген, Люксембург (град край границата с Франция и Германия). Подписите сложиха 5 от тогавашните 10 страни-членки на Европейската общност: Белгия, Западна Германия, Люксембург, Нидерландия, Франция.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *