Бум на туристи на Острова заради ниския паунд

Резервациите за самолетни билети до Великобритания след референдума за излизане от ЕС са се увеличили, защото туристите се опитват да се възползват от по-евтините почивки на Острова след обезценяването на паунда, съобщава Ройтерс.

Самолетните резервации са скочили с 4,3% за 28-те дни до 21 юли спрямо същия период миналата година според туристическата информация на компанията ForwardKeys. Това е обрат в негативната тенденция, наблюдавана преди референдума от 23 юни, когато продажбите на самолетни билети бяха паднали с 2,8%. След решението на британците да напуснат ЕС паундът се обезцени с около 10% спрямо долара и еврото, което направи изгодни почивките в Обединеното кралство.

“Brexit имаше незабавен позитивен ефект върху посещенията на чуждестранните туристи във Великобритания”, заяви изпълнителният директор на ForwardKeys Оливър Джегър. Резервациите от страни извън Европа са се увеличили с 8,6% в четирите седмици след референдума спрямо същия период миналата година, като числата преди 23 юни показват, че е имало спад в търсенето с 0,1%.

Най-голям интерес за почивки във Великобритания в страните извън Европа се наблюдава в Хонконг, САЩ и Канада. Запитванията от Европа регистрират спад от 1,8% след Брекзит спрямо същия период миналата година, но това отново е подобрение предвид факта, че в месеца преди референдума от 23 юни се е наблюдавал 6,8% спад в резервациите от ЕС.

Увеличаването на броя на чуждестранните туристи вероятно ще даде тласък на приходите от туристическите атракции, хотелите и магазините в цяла Великобритания, коментират от ForwardKeys. Секторът вече очаква да усети ползата от тенденцията все повече британци да остават у дома за ваканциите предвид очакваните трудни икономически времена.

Източник: novini.london

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *