Българи и румънци взимат мин. 3300 Евро в Швейцария. Условията са…

Швейцария ще гласува за най-високата в света минимална заплата – 18 евро на час, или 3300 евро на месец, пише френският вестник Le Parisien. Очаква се това да стане на 18 май.Докато Швейцария обсъжда увеличаване на минималната заплата, прагът на възнагражденията в Испания е едва 5,05 евро на час, във Франция – 9,43 евро на час, а в Германия – 8 евро на час, отбелязва изданието.

Според синдикатите и левите партии в Швейцария, които стоят зад инициативата, този праг на възнагражденията е задължителен за една от най-богатите страни в света.

Целта е да се даде достойна заплата на близо 330 хиляди души с „ниски“ заплати в секторите на търговията, хотелиерството и земеделието.

От 1 юни 2016 година Швейцария премахва всички ограничения на пазара на труда за румънски и български граждани, съобщава румънската Медиафакс.

Обаче се уточнява, че могат да бъдат върнати мерки за ограничаване на имиграцията, ако има наплив от двете страни.

Швейцарското правителство одобри постановление, което предвижда свободен достъп до пазара на труда за румънски и български граждани от 1 юни тази година. През 2009 и 2014 година Швейцария удължи рестриктивните мерки за българи и румънци, но удължаването им изтича на 31 май 2016 година.

Ако миграцията от Румъния и България превиши с 10% средната стойност за последните три години, на 1 юни 2017 година или най-късно на 1 юни 2018 година Съветът на федерацията ще може да въведе нови ограничителни мерки на вътрешния пазар на труда, валидни до 31 май 2019 година”, уточнява правителството в Берн.

В момента броят на румънските и българските мигранти в Швейцария е доста малък, подчертава румънската медия.

Швейцария не е член на ЕС, но е част от Европейското икономическо пространство и от Шенген.

Източник: novavest.bg/

Facebook коментар
(Visited 4 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *