В Англия отваря първият магазин за храна която магазините принципно изхвърлят

В Англия отваря първият магазин за храна която магазините принципно изхвърлят.

Активисти, които са против изхвърлянето на храната отварят „складът”, магазин намиращ се на Grangefield Industrial Estate. Те канят клиентите да пазаруват от храната, която е изхвърлена от супермаркетите и други бизнеси с храни.

В Grangefield Undustrial Estate е отворен първият магазин, където се продава храна, която магазините, ресторантите нормално изхвърлят. Цените на храните са „плащаш колкото чувстваш, че е нужно”, по този начин е обозначена храната и помага на много семейства, които са в отчаяно положение да си нахранят децата.

„Склада тотално ни спаси живота през последния месец” казва Кърсти Родс за Индипендент.

Кърсти е била диагностицирана с хронични болки и съпруга й е трябвало  да изостави работата си за да се грижи за нея и за трите им деца. За една нощ техния общ приход се намалил почти до нулата.

„С три малки деца, двама възрастни ние започнахме веднага да не успяваме да се справяме. За щастие ние разбрахме за склада и това за нас беше невероятно” каза тя.

Досега семейството е купило пресни макарони, паста, сок, десерти, плодове, зеленчуци и много салати. „ Дори си купихме бебешко мляко веднъж за нашето бебе, което е на 7 месеца и беше перфектно” каза Кърсти.

Кърсти има план да провежда практично обучение как да си направим сладко, след като е използвала плодове от склада да си направи такова сладко.

Адам Смит, създателя на „Истинския джънк фууд проект”, който стои зад магазина с отпадъчни храни от супермаркетите, казва на Индипендънт, че се готвят планове да се отвори склад, който да продава излишната храна във всеки град на Великобритания.

Инициативата е започнала, като „бутикови” или сергии за храни, продаващи изхвърлената храна в „Истинския джънк фууд проект” кафенета.

„Ще започнем да продаваме в Шефийлд и Брадфорд” казва той „Всеки град ще получи централен склад и ще продава „супермаркета за хората” както и „Гориво за училище”.

„Гориво за Училище” е проект разработен от активисти от „Истинския Джънк фууд проджект” , които доставят излишния хляб, плодове, зеленчуци и млечни продукти от супермаркетите до училищата, където храната е раздавана на гладни ученици.

Храната, която би се намерила на депото за отпадъци, се използва за да се нахранят 12,000 деца на седмица.

„Имаме нужда от доброволци” казва Адам за новият супермаркет от изхвърлена храна. „Шофирането, измерването, сортирането, зареждането на рафтовете, да се почисти и много други неща. Това дава много възможности да се включат още хора и да дадат своя принос.”

Според изследване на вестника „Вечерен Стандарт” супермаркетите изхвърлят храна, която е годна за ядене  и е на стойност от 230 милиона паунда.

Дъщерния вестник на „Индипендент”, „Вечерен Стандарт”, е започнал кампания за изхвърлената храна в Лондон.

Facebook коментар