В Италия продават къщи за по 1 евро

Мнозина ги наричат имотите с цената на 1 кафе

Oбщините, които разпродават такива имоти срещу символичната цена от 1 евро, се множат като гъби след дъжд в Италия. Целта е една – да спрат обезлюдяването в провинциалните райони и да ремонтират полуразрушени постройки.

Реконструкция с цел заселване отново на красиви селца в Тоскана, Сицилия и Лигурия е новата формула, по която кметовете на няколко общини в Италия се опитват да привличат нови жители.

Единственото условие е онзи италианец или чужденец, който купи къща на символичната цена от 1 евро, да я ремонтира на свои разноски.

Разбира се, всеки трябва сам да си направи сметката – става въпрос за къщи в села в опустели райони, където няма работа, следователно и няма поминък.

Стойността на сделката само на пръв поглед е символична, защото купувачът трябва да поеме и ред други разходи, така че къщата може да ви излезе 5000-10 000 евро начална цена. За онзи, който обаче може да си позволи да я реконструира, тя може да стане нов дом сред красиви тоскански или сицилиански пейзажи.

В много случаи е необходимо изграждането на бани, защото става въпрос за къщи, строени след Втората световна война. Така е например в село Ганджи, провинция Палермо, което беше обявено за най-красивото борго (средновековно селце) на 2014 г.

Как може да се купи къща за 1 евро?

Задължителното условие е да се ангажирате да я реконструирате. Освен това поемате всички разходи по покупко-продажбата, включително и тези за нотариуса и вписването в разните регистри, които в Италия никак не са евтини.

Друго условие е до 1 година от придобиването да представите план за реконструиране.

До два месеца след издаването на разрешение за строителни работи трябва да започнете ремонта.

Ето къде са селцата с къщи за по 1 евро:

Ганджи, Сицилия

Image_5434762_126

Това е село с близо 7000 жители близо до Палермо. Целта на инициативата в този случай е да живнат къщите най-вече в историческия център. Ако искате да купите жилищен имот в него, трябва да подпишете няколко документа във връзка с обновяването на къщата, което се ангажирате да направите, а също и да подпишете полица за 5000 евро в полза на общината като гаранция за ангажимента си.

Карега Лигуре, Лигурия

Connio_(Carrega_Ligure)-panorama_dal_castello

Това е селце до град Алесандрия, област Лигурия. Желанието на общината е да се оживи отново селото, което в момента наброява 83-ма жители. Повечето от предишните обитатели са емигрирали в Америка още в края на XIX век, изоставяйки жилищата си, които се рушат с течение на времето. Общината се ангажира да действа като посредник между кандидат-купувача и собственика или наследниците му, които искат да се освободят от имота. Цената няма да бъде 1 евро, ще я определят собствениците в чужбина, но във всички случаи ще бъде доста ниска.

Регалбуто, Сицилия

Regalbuto-Panorama

Това е сицилианска община до град Енна. И нейната управа е решила да се освободи от полуразрушени постройки в историческия център и периферията само и само да бъдат реконструирани. В този случай е възможно ремонтът да бъде финансиран дори с европейски фондове.

Монтиери, Тоскана

montieri

Това е средновековно селце в зоната на Марема с 1300 жители, или 11 души на квадратен километър. Има поне 30-ина изоставени и рушащи се къщи. Общината служи като посредник между собственика и купувача – и тук цената от 1 евро е на теория. Действителната може би ще е малко по-висока, но във всички случаи символична. Целта е да се реконструират напълно запуснатите къщи с проблеми в покривите и канализацията.

Повечето собственици на тези къщи в действителност са ги наследили от дедите си, живеят далече и не се интересуват да инвестират в реконструкцията им. Неотдавна за тези къщи се появиха няколко кандидати от чужбина. Последният беше кооператив от художници от Германия, който поиска да направи свое ателие. Разбира се, и тук цената от 1 евро е само символична, защото трябва да се поемат и други разноски, но в крайна сметка може да се сдобиете с къща от 100 кв. м срещу 5000 евро в Тоскана, което никак не е лошо като идея.

Лече ней Марси, Абруцо

lecce_nei_marsi

Това е селце с 1700 жители до град Акуила – и тук разпродават къщи в замяна на реконструиране. За мнозина животът сред природата, сред побелели от сняг хълмове и чист въздух, е мечта. Ако именно това е желанието ви, то тогава то може да се реализира срещу съвсем малко пари в това селце, където на всеки квадратен километър се падат по 26-има жители.

Източник: 24 часа

Изпратете ни вашата история в чужбина

Пишете на електронната ни поща: chujdozemec@yahoo.com

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *