В Кувейт бе измерена най-високата температура за всички времена

На територията на Кувейт – малко емирство на брега на Персийския залив, бе измерена най-високата температура на планетата за цялата история на метеорологичното наблюдение, съобщи телевизия “Ал Арабия”, цитирана от ТАСС.

Рекордната температура за повърхността на земята от 54 градуса над нулата по Целзий (129 градуса по Фаренхайт) е измерена в сряда – 20 юли, в Мутриба, Северозападен Кувейт. Тези данни за световен рекорд, представени от кувейтските метеоролози, към днешна дата са приети и потвърдени от Световната метеорологична организация.

По-рано температура над 54 градуса (по Целзий) е била регистрирана само два пъти. На 10 юли 1913 година в американския щат Калифорния, в т. нар. Долина на смъртта температурите са достигнали 56.7 градуса, а на 13 септември 1922 година плюс 58 градуса са отчели италианските военни в база, разположена в либийската пустиня. И в двата случая обаче, според специалисти, измерванията са направени от аматьори, използвали уреди със съмнителна точност.

Така че нито американската жега от 1913 година, нито либийската от 1922 година не може да бъде призната за достоверна, отбелязва ТАСС, цитирана от Дневник.

TrafficNews.bg

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *