В испанския град Мариналеда (южна Испания) няма полиция, престъпност и безработица . Тук живеят само няколко хиляди души и те успели да изградят своя лична социално-демократична утопия, пише zajenata.bg.

Местните жители дължат това постижение на своя кмет Хуан Мануел Санчес Гордийо. В разгара на финансовата криза през 2008 г. той организира граждански нападения в хранителни магазини, където те безплатно взели продукти, които не можели да си позволят да купят: масло, ориз, боб.

След всичко това, Гордийо не само не попаднал зад решетките, но станал кмет на града иуспял да реализира социалистическата утопия. Той съградил град, където храната и другите насъщни продукти са в достатъчно количество за всички.

В града има земеделска кооперация, в която работят почти всички жители. Печалбата се разделя по равно, а ежемесечно се падат по около 1200 евро на човек.

Тези, които искат да изградят свой собствен дом, е необходимо да се явят в общината и да подпишат съответното споразумение.

Ако площта на жилището не надвишава 192 квадратни метра, за изграждането ѝ ще плати местната администрация.

Единственото условие е това: да плащате на властите по 15 евро на месец през останалата част от живота си. А къща, построена с парите на общината, собственикът може да продаде само на кметството.

„Ние трябва да преразгледаме ценностите си, ценностите на обществото на потребителите.

Ако забравим за известно време за пари, егоизъм и индивидуализъм, можем да изградим едно много по-проспериращо, щастливо и справедливо общество.“ – казва Гордийо.

1474969293-merrrr1474969293-mrtttt1474969293-mkkkkБлиц

http://www.blitz.bg/news/article/448445

Facebook коментар
loading...

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Направо идилия. Само дето и там комунизма са го построили като навсякъде. С парите на другите. Към 2014-та, дългът на Мариналеда възлиза на 2,830,000 евро. Тоест 115% от годишният бюджет. Почти половината от тези пари(1,1 млн.) са неплатените сметки за вода към Aguas Plan de Ëcija. Това обаче не пречи на кметството да събира от жителите пари за вода. Не е вярно и че няма безработица. Варира между 14-22% в зависимост от манипулирането на реалните цифри чрез PER. „Комунизмът” в Мариналеда е в състояние да покрие само 32% от разходите на общината. Останалото идва под формата на субсидии от Хунта де Андалусия, държавата и ЕС. Ха познайте от чий джоб излизат тия пари! Друго, което пропускат в статията, е факта, че в селото има работа само за верните на Санчес Гордийо и за онези, които плащат членски внос на синдиката му. Почти невъзможно е да започнеш собствен бизнес. Кметството създава всякакви пречки. Просто нямат сметка да си финансово независим от тях. Още един интересен факт: Санчес Гордийо стана популярен с окупацията на частни имоти и разграбването на магазини за да „раздаде на нуждаещите се” . Обаче магазините , които атакуват той и хората му никога не са на територията на селото. Там имат супермаркет собственост на ЕРОСКИ , но не го пипат. Не би могло и да бъде друго яче. На него продават продукцията от ТКЗС-то в Мариналеда. Няма да плюят в собствената си гаванка я! По-добре е да отарашиш Меркадона-та в Есиха. Така хем ще се провъзгласиш за борец срещу крупният бизнес, хем ще удариш по конкуренцията на твоите хора.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР