Да си построиш къща за 1000 евро

Знаете ли, че само срещу 1000 евро може да си построите собствена къща? Българският архитект Богдан Брашов доказа, че може и вече въвежда широко разпространена в САЩ концепция в северната ни съседка в Румъния за строителство на къщи от слама. Самите постройки са устойчиви, надеждни и енергийно ефективни. За първи път подобни къщички на Стария континент се появяват в скандинавските страни.
 
slama-5
slama-2s
Slama_1ss
„Още от училище се интересувам от зелен жилищен дизайн. Имах честта да бъда поканен от Harald Medboe, където научих как да изградя такава къща от сламени бали. Ако на запад този проект може да бъде специален, то тук може да се превърне в социален проект, защото цената на балите сено е изключително ниска, споделя Брашов, който преди няколко месеца прави първата подобна къща, която му е струвала не повече от 2000 лева.
 
Всеки, когато чуе къща от слама автоматично мисли за историята за трите малки прасенца. Но нещата не стоят точно така. Къщите от слама са по-устойчиви на земетресение от бетона, защото са еластични. Имат перфектна изолация, така, че няма нужда от други допълнения. Единственият проблем е излишната вода. Издържат на 19% проникване на вода във вътрешността на стените. Също така, тази къща няма да изгори, въпреки, че всеки се опасява от опасност от пожар. Има направени тестове. Хората могат да се опитат да подпалят една бала и сами да се уверят, че не гори“,
 
Според Богдан Брашов направата на подобна къща не е сложна, но изисква да се следват няколко основни правила. Едно от тях е да се постави фундамент от камък с дебелина 50-70 см. Върху него – стоманобетонна плоча, след което дървени шишчета, които помагат, за да не се подхлъзва сламата.
 
В капан между стените от дървени палети, свързани с тел се поставя балите, за да може да издържат къща с височина до 4 метра. След като е изградена постройката, може да се замаже с глина и нарязана слама, а след това да се изпръска с вар. Самият покрив се прави предимно от дървен материал. През летния период в къщата е прохладно, а през зимния – топло. Ако направите зелен покрив (да насадите трева или мъхове), разходите за отопление спадат с до 30%.
(Visited 3 times, 1 visits today)

Leave a Comment

3 thoughts on “Да си построиш къща за 1000 евро

  1. А как мога да се свържа с агенцията за тези къщи ?

  2. MNOGO SAM ZAINTERESOVANA TARSIA NIAKAKAV KONTAKT ZA VRAZKA ! AKO NIAKOI ZNAE PISHETE ILI PONE EDIN TELEFON ZA VRAZKA!!! BLAGODARIA VI PREDVARITELNO!!!

  3. ZAINTERESOVANA SAM MNOGO AKO NIAKOI IMA VRAZKA S FIRMATA DAITE ADES ILI TELEFON !!!BLAGODARIA VI PREDVARITELNO!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *