Челното място в класацията е за Йерихон, който се намира на територията на днешна Палестина. Той е основан през 9000г. пр.Хр. и е най-старият продължително населен град. В древността е бил обграден от каменна стена и в него са живели между 1000 и 1500 жители. Археолозите са открили останките на 20 последователни селища, датиращи отпреди 11 000 години, но градът е бивал изоставян за големи периоди. Йерихон се намира близо до река Йордан на Западния бряг и в момента населението му е около 20 000 души.

Снимка 241713

Второто място е отредено за Библос, създаден през 5000 г. пр.Хр. в Ливан. Градът е основан от финикийците, а гърците, които изнасяли оттам папирус, му дали името “Библос”. От там идва и наименованието на Библията. Главни туристически атракции са финикийските храмове, дворецът Библос и църквата “Свети Йоан Кръстител”.

Снимка 241711

След това в класацията се нарежда най-населеният сирийски град Алепо, който е основан през 4300 г. пр.Хр. В него живеят 4,4 млн. души или поне бройката е била такава преди гражданската война, която принуди милиони да напуснат домовете си. Днес в града има много разрушения. Разположен на кръстопът на търговски пътища, през годините Алепо е бил управляван последователно от хетите, асирийците, арабите, монголите, и османците.

Снимка 241714

На четвърто място е Дамаск. Днешната сирийска столица датира от 4300 г. пр.н.е. Един от най-големите антични градове в света, Дамаск е бил завладян от Александър Велики и управляван от римляни, араби и османци. Градът се превръща във важно учреждение след пристигането на сирийците, а семитите от Месопотамия изграждат мрежата от канали, които все още се използват. Омаядската джамия е най-голямата туристическа атракция на града.

Снимка 241718

Пети е иранският Суза – създаден е през 4200 г. пр.Хр. Той е бил главен град на Еламската империя, преди да бъде завладян от асирийците. Намира се на 250 км. източно от река Тигър в днешната югозападна част на Иран.

На шесто и седмо място се нареждат Фаюм в Египет и Сидон в Ливан. И двата града са възникнали през 4000 г.пр.н.е.

Снимка 241715

Фаюм е разположен на 100 км. югозападно от Кайро. Той е древен египетски град, в който се почита свещенния крокодил на име Petsuchos. Той е живял в специален храм с езеро, останки от което има и до днес. Днес във Фаюм има големи пазари и джамии, а близкото езеро Карун е популярно място за почивка.

Снимка 241709

В Библията Исус извършва първото си чудо на превръщането на водата във вино именно в Сидон. Градът е разположен на брега на Средиземно море, на 40км. от Бейрут. Старият град на Сидон е прекрасно запазен лабиринт от тесни улички, извити пътеки и множество джамии, датиращи от Омаядската ера.

Снимка 241717

На осмо място е българският град Пловдив. Той е възникнал преди 4000 години пр.н.е. и днес е вторият по-големина град в България. Първоначално тракийско селище, градът известен с тепетата си, по-късно се превръща в основен римски град, преди да падне под византийско и османско владичество.

Днес Пловдив е известен по света с етническото и религиозното си разнообразие – в него има редица църкви, джамии и синагоги, арменска църква и готическа катедрала. Толерантното отношение и културата на града му спечелиха титлата на Европейска столица на културата за 2019г.

Снимка 241716

Девети е Газиантеп, Турция. Той датира от 3600г. преди Христа. Газиантеп, като много от другите най-стари градове в света, е преминал през много ръце в изключително дългата си история, включително на византийци, кръстоносци и османци. Разположен е в южната част на Турция, близо до сирийската граница. Днес е един от водещите производители на  килими, като изнася продукция за около 700 милиона долара годишно.

Снимка 241712

Десети е Бейрут, Ливан. Той е на 3000 години пр.н.е. Градът може да възкръсва като феникс – той е бил разрушаван и възстановяван седем пъти през хилядолетната си история. Той е споменат в писма до фараона на Египет още през 14-ти век преди новата ера, а археолози са откривали кремъчни сечива, датиращи от палеолита и през неолита до бронзовата епоха.

Източник: lifestyle

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 595 - Today Page Visits: 4