Жак Фреско – идеологът за свят без войни, глад, бедност и безработица (ВИДЕО)

Жак Фреско е самоук архитектурен дизайнер, конструктор, концептуален артист, учител и футурист, който вече 100 години променя света. Роден на 13 март 1916 г. в Бруклин, Ню Йорк, той и до днес прави това, което никой в историята на света не е правил. Фреско е заемал различни позиции, свързани с индустриалния дизайн и сам описва себе си като социален инженер. Той се застъпва за глобалното прилагане на социално-икономическа система, която той нарича „икономика, основана на ресурсите“.
Постижимата визия за по-добро и светло бъдеще
Жак Фреско управлява Проект „Венера“ – организация, която предлага осъществим план за действие към социална промяна, като работи за мирна и устойчива глобална цивилизация. „Венера“ очертава алтернатива на сегашното поведение на човечеството, като ни мотивира да се стремим към действително прилагане на правата на човека. Проектът предлага един свеж, холистичен подход, отдаден на човека и природата. „Венера“ е постижима визия за по-добро и светло бъдеще, тя е презентация на свят без войни, глад, бедност и безработица.Портал12 ви предлага да изгледате изключително интересно и вдъхновяващо интервю с Жак Фреско под статията. В него футуристът говори за безумната глобална ситуация, в която много хора определят Проект „Венера“ като нетипично за човечеството начинание. Всъщност нетипично е това, че всички развити страни се опитват да закърпят сегашната система, която вече доказа, че е пред разпад и е въпрос на време до нейния крах“.

Къде сбъркахме?
Монетарната система създава замърсяването, проблемите в природата и несретите на хората.  Всички нации са подкупни и ще останата такива, докато използваме парите. Няма нищо лошо в това хората да имат достъп до всичко, от което се нуждаят, без да плащат. С автоматизацията днес можем да направим така, че от материалните блага да има за всички. Това ще бъде краят на по-голямата част от престъпността. С имплантирането на проекта „Венера“ по целия свят всички земни ресурси трябва да бъдат обявени за общо наследство на цялото човечество, убеден е социалният инженер.

С мисъл и поглед напред
В своята визия за бъдещето Жак Фреско разчита на технологии и познание във всички области и затова тя постоянно се променя. Според него днешното общество учи човека да има конкретни компетенции на, да речем, оператор, механик, химик и т.н., но не го учи как да следва интуицията, да мисли и да гледа напред.

„Ако не живеем в съответствие с природата на Земята, ако не живеем съобразно природните ресурси – не бихме могли да живеем въобще. Ако поддържаш популацията в здравословно съотношение с изхранващия капацитет на Земята, няма да имаш проблеми.“ – изказва вижданията си Жак Фреско.

Човекът – най-висшата форма на живот?
Футуристът смята също, че човекът в никакъв случай не е най-висшата форма на живот – това твърдение е на егото му. Човечеството ще се цивилизова тогава, когато се научи да живее единно и конструктивно. По думите на Фреско: „В днешно време хората имат мнение за всяко нещо и това е опасно. Те не разбират, че всъщност нямат собствено мнение, а имат едно насадено такова. Затова нациите не напредват.“

На въпроса „Страхувате ли се за живота си?“, Фреско отговаря: „По-добре да дам от себе си каквото мога, отколкото да се страхувам от смъртта. Страхувам се накъде отива човечеството.” Според него пагубното поведение на човечеството се дължи на необразоваността в училище и липсата на преподаване на нещата, от които наистина имаме нужда.

 

Източник: portal12.bg

Изпратете ни вашата история в чужбина

Пишете на електронната ни поща: chujdozemec@yahoo.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *