Започна се! И Каталуния поиска референдум за отделяне от Испания!

Провеждането на референдум за излизането на Великобритания без гласуване за това в другите страни от Съюза демонстрира, че Каталуния също има право на допитване за отделяне от Испания. Това се казва в изявление на председателя на правителството на Каталуния Карлес Пучдемон, предава РИА Новости.

„Великобритания взе решение да излезе от ЕС без самият Европейски съюз да е вземал решение, гласувайки за това. Това демонстрира, че е възможно да се приемат решения за суверенитет, както го правят в другите страни“, казва Пучдемон, имайки предвид позицията на властите в Испания, които настояват, че по Конституция референдумът за независимост на Каталуния не е възможен само в нейните рамки, а в цяла Испания.

„Каталуния призовава ЕС да започне да работи така, че да избегне недоволството на „единна Европа“, популистките предложения и риска от ксенофобия и в този смисъл да подкрепи желанието на Каталуния като една от старите европейски нации да внесе своя принос като независима държава за изграждането на Европейския съюз“, казва политикът.

Той обръща внимание и на факта, че ако Шотландия в момента на референдума бе независима държава, то въпросът за нейното излизане от ЕС не би стоял на дневен ред. Пипомняме, че през септември 2014 г. на референдум за оставане на Шотландия в състава на Обединеното кралство Великобритания гласуваха 55% от шотландците.

При това на референдума за излизането на Великобритания от ЕС за оставането в съюза гласува голямато мнозинство от шотландците 68%. „Ако днес Шотландия беше независима държава, то тя щеше да гласува за оставане в ЕС“, подертава Пучдемон.

Той призовава ЕС „да уважава различните реалности, които съществуват в Европа“.

„Съществуват различни мнения, различни разбирания, има недоволство от ЕС, ръководителите на Съюза трудно реагираха на тези различни позиции. ЕС сам по себе си представлява в голяма степен проект на елитите, а не на гражданите“, казва лидерът на Каталуния.

Пучдемон критикува и мудността на Брюксел в приемането на решения по въпроси, които вълнуват европейските граждани, но които „явно малко вълнуват ръководителите им“.

Източник:епицентър.бг

 

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *