Защо в Испания не достигат служители при 5 милиона безработни?

Възстановяването на испанската икономика е препъвано от един парадокс на пазара на труда. С едно от най-високите нива на безработица в страната има остър недостиг на квалифицирани кадри.

В момента 5 милиона души в Испания са без работа. След предсрочните избори, които се проведоха в държавата, новият премиер ще се изправи пред проблема на сериозен недостиг на високо образовани кадри, които отговарят на нуждите на бизнеса.

Испанските работодатели търсят хора от софтуерин разработчици, през математици, до здравни специалисти. Част от тях не успяват да намерят подходящите кандидати в страната и се обръщат към пазарите в Латинска Америка.

Това се случва на фона на безработица от 20,4 на сто, която е най-високата в Европа след тази в Гърция. Според експерти местните компании ще търсят специалисти от чужбина, за да запълнят почти 2 милиона свободни работни места през 2020 г. , пише Bloomberg.

Според доклад на централната банка на Испания от 2015 г. дори да бъдат намерени подходящи кандидати за висшите постове във фирмите, те са по-ниско квалифицирани от колегите си в другите европейски държави.

Така испанските мениджъри не успяват да догонят конкурентите си от Германия, Франция и Италия. Единствено тези в Гърция се справят по-зле от тях.

Източник: money

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *