“За една нощ Турция се върна 20 години назад”

„За една нощ Турция се върна 20 години назад“. Това заяви световноизвестната турска писателка Елиф Шафак в интервю за в. Huffington Post по повод опита за преврат в страната. Според нея последвалите събития са „пирон в ковчега на демокрацията“ в Турция.

„От една страна е достойно за възхищение, че много хора излязоха по улиците, за да спрат танковете. От друга има опасност от „масова психология“, която може да обърка нещата“, посочва Шафак.

„Във времена на огромна политическа турбулентност като днешните, нюансите лесно се губят. „Един от нас ли си или един от тях?“. Това е въпросът, който витае във въздуха. Кои сме „ние“ и кои са „те“ дори не може да се постави под въпрос“, споделя тревогата си писателката.

Сянката на миналото

Последното нещо, от което Турция се нуждае в момента, е военна диктатура. Интелектуалците се противопоставиха на преврата. За да разберем защо, трябва да се обърнем към политическата история на страната.

„Страната премина през 3 военни преврата, всеки от които бе по-жесток от предходния. Метежите от 1960, 1971 и 1980 г. срутиха демокрацията и доведоха до масови нарушения на човешките права. Днес дори хората, които не харесват начина на управление на Партията на справедливостта и развитието (партията на Ердоган, б.р.), защитават гражданското управление от всеки възможен преврат, защото не искаме още една военна диктатура“, обяснява Шафак.

Несигурното бъдеще на Турция

„Борбите за власт разрушиха малкия шанс за демокрация, който тази тъжна самотна страна някога е имала“, изтъква писателката.

„Турция беше държава с надежди за присъединяване към Европейския съюз. В момента това е поредното хаотично място в Близкия Изток“, отбелязва тя.

„Социалните медии преливат от шовинизъм, гняв и реч на омразата. Дори журналисти, писатели, поети, интелектуалци биват атакувани от хора, които търсят „предатели“. Отсега нататък ще има ново засилване на национализма, крайната религиозност, нетолерантността, параноята“, опасява се писателката.

Нелибералната демокрация

По думите на Шафак настоящата система в Турция не е истинска демокрация.

„Изборите сами по себе си не са достатъчни да превърнат една система в демокрация. Истинската демокрация има нужда от разделение на властите, върховенство на закона, свобода на словото, зачитане правата на жените и хората с различна сексуалност, свободни и разнообразни медии и независими научни среди. Без всички тези институции и ценности, системата се превръща в управление на мнозинството, което не е демокрация“, посочва тя.

Според писателката турското общество има дълбоки социално-политически проблеми и ролята на индивида е крайно незначителна.

„Либералите и демократите са най-самотното малцинство в тази страна. Ако не искате да бъдете част от някаква група, племе, партия или общност, няма да бъдете разбран от никого“, посочва Шафак.

„Как може някой да бъде индивидуалност в общество, в което няма място нито уважение за каквато и да е индивидуалност?“, пита риторично тя

Източник: economic.bg

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *