За произхода на българските турци

За произхода на българските турци

21021

(Една история разказана от участник в нея.)

Имам приятел турчин. От деца сме заедно, че и бащите ни са приятели. Цялото му семейство са с много светла кожа, а и косата им е светла. По-скоро прилачат на славяни. Още като ученици съм го закачал, къде на шега , къде сериозно. “Какъв турчин си ти с тази бяла кожа и светла коса” . а той се запъваше – Е, та не знаеш ли? Има много бели турци. Турците по-принцип са си бели. Има и много руси. Ето Къванч Татлъту прилича малко на мен.
Смееем се, но аз не го оставям – И откъде са дошли тези бели турци от Близкия Изток или Африка. В цяла Азия няма руси, нито пък в Африка.
– Незнам от къде сме дошли, но такива сме си турците имаме и бели и руси.
– Аз ще ти кажа от къде сте дошли – от Балканите, от крадените момчета за еничари.
Всяка година са събирани “кръвен данък” по 8000-10000 момчета. При това са ги избирали най-здравите и красивите. За 350 години, през които е имало еничерство прави към 4 милиона деца. Та ето от къде е белия ген сред турците. Най-вероятно ти си български потомък.
Тоя разговор през годините сме го водили в различни варианти. В интерес на истината той нямаше много контра аргументи на моите твърдения. Докато наскоро сам той подхвърли.
– Абе ще взема да си направя един ДНК-тест да ти докажа, че нямам български корени.
Пошегувахме се малко, но накрая решихме и двамата да си направим. Разровихме се къде как се прави.
Основният тест е с 12 маркера и се изследва Y-хромозомата, по която може да се определи произходa по мъжка линия баща-дядо-прадядо и т.н. Разбрахме че ни трябва т. нар. „автозомни тестове“.
Спряхме се на една американска лаборатория. Тестовете ни струваха по 110 $. След около месец и половина дойдоха резултатите.
Аз бях в хаплогрупа J2, която е типичната тракийска група, пренесена от Месопотамия на Балканите преди 10-12 хиляди години.

Моя приятел очакваше да е хаплогрупа G2 която е най-изразената група в Турция, но я има проявена и в България.
Оказа се обаче че той е хаплогрупа I2a която е една от най масовите в България, Румъния, Сърбия, Словакия, силно изразена в Хърватско. Тя се е появила в западната част на Балканите още от преди траките. Към тази група се причисляват народи като готи, скити и южните славянски народи. Няма никаква генетична връзка с Турция или Азия.

Това беше шок за приятеля ми.
– Не мога да се възприема за друг. Дядо ми ми е казвал че ние сме стар турски род и сме дошли от Турция.
– Може, но това са само 3 поколения назад, а за 100 години се сменят 5 поколения. Незнаеш какво е било преди това. Доколкото знам българите които са приели исляма са им давали доста облаги, но са им забранявали да говорят с други българи, а само с турци. Така по-бързо са започнали да наричат себе си турци.
….
Вече съжалих, че го предизвиках да си правим тези тестове.
Но да знаеш истината все ми се струва, че е по-добре.

Та, не съм далеч да направя предположение какъв ще бъде резултата от ДНК теста на Къванч Татлъту

Facebook коментар
loading...

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. здр горд сам че сам роден вав балгарияа горд сам че сам учил и живяал и сам гражданин на балгарияа но и сам горд че сам турчин но едно е сигурно това са пални глупости

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Translate »