Дори Великобритания да гласува да излезе от Европейския съюз, нейните европейски имигранти вероятно ще си останат тук, пише сп. „Икономист“.

За това отдавна се говореше и отдавна се очакваше. Вчера, 28 май, британското правителство най-накрая публикува законопроекта, който ще доведе до произвеждане на референдум за отношенията на Лондон с Европа. Формулировката на въпроса: „Трябва ли Обединеното кралство да остане член на Европейския съюз?“ ще вдъхне надежда на европоддръжниците. Смята се, че по-лесно е да агитираш за отговор „да“, отколкото за „не“.

Но съставът на електората може да усложни нещата. Живеещите във Великобритания граждани на страните от ЕС, които могат да гласуват на местни избори и които вероятно ще са против идеята за Брекзит (за излизане на Обединеното кралство от ЕС – б.ред.), няма да могат да вземат участие във вота.

Референдумът ще бъде само за гражданите на Великобритания, Ирландия и Британската общност на народите. Той трябва да бъде произведен в края на 2017 г., но може да се състои още догодина. Какво обаче ще стане с европейците от ЕС, живеещи във Великобритания, и техните работодатели при евентуален Брекзит?

Поради това, че икономиката се възстановява, във Великобритания има приток на чужденци. Според публикуваните на 21 май официални данни нетната миграция /броят на имигрантите минус този на емигрантите/ е достигнала 318 000 души за 2014 г. – най-високото равнище от 2005 г. Миналата година в страната са пристигнали 641 000 души; четирима от десет от тях са били от ЕС. Според Центъра за наблюдение на миграцията при Университета в Оксфорд понастоящем във Великобритания живеят почти три милиона граждани на съюза – възрастни и деца.

Те работят на различни позиции – от учители до строителни работници, а нагласите към новата им родина също не са еднозначни. Много от тях са свръхмобилни, често пътуват до родните си страни, изпращат там по-голямата част от спечеленото и не проявяват особен интерес към това да се интегрират. Други са по-тясно свързани със страната, в която са се установили.

Към средата на 2014 г. близо две трети от гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, са пребивавали там от поне 2009 г. Някои пускат дори още по-дълбоки корени. Броят на мигрантите от съюза с британско гражданство е нараснал от 4041 през 2008 г. на 17 645 през 2013 г.

Ако Великобритания предоговори или прекрати отношенията си с ЕС, шансовете за масово изселване от Великобритания са малки, смята Маделин Съмпшън от Центъра за наблюдение на миграцията.

Мигрантите, които живеят в Обединеното кралство от години, може вече да имат право на постоянно пребиваване. А когато имиграционната политика се сменя, старите правила може да продължат да важат за хората в заварено положение. Съмпшън посочва предишни промени в регулациите за висококвалифицираните мигранти от страни извън ЕС, които влезли в сила само за онези, пристигнали след въвеждането на реформите.

Това ще облекчи поне донякъде предприятията, които разчитат на чужденците. Някои индустрии, особено тези, които се мъчат да заменят човешкия труд с технологии, ще изпитат трудности при липсата на гарантираната имигрантска работна ръка. Във Великобритания има недостиг на достатъчно добре подготвени строителни работници, за да се отговори на търсенето, смята британският Синдикат на заетите в строителството.

Предприятията в хранителния сектор също ще бъдат сериозно засегнати. Над четвърт от работещите в него са граждани на страни от ЕС. А без имигрантите, които са готови да вършат непривлекателните дейности като бране на плодове и зеленчуци на полето, реколтата ще остане неприбрана и ще изгние, а по рафтовете на супермаркетите скоро няма да останат никакви британски стоки, каза Крис Хартфийлд от Националния синдикат на фермерите във Великобритания.

Ако броят на европейските имигранти намалее, британските компании ще трябва да измислят как да компенсират недостига.

Според евроскептиците един от изходите е тези работни места да се предлагат на британците. Но ако те не могат да бъдат убедени да берат зеле, това може да означава да бъдат взети мигранти от другаде; без европейските работници ще трябва да бъдат създадени нови програми за сезонен труд, казва Хартфийлд.

Може да има други непланирани последици. Европейските мигранти, които иначе биха се върнали в родината си, спокойни, че винаги лесно може пак да дойдат, при това положение може да решат да не напускат Великобритания. Нерегламентираната миграция може да стане по-често явление. Без значение какво бъдеще ще изберат британците – във или извън ЕС, малко вероятно е имигрантите просто да изчезнат.

/БТА/

Facebook коментар
Total Page Visits: 914 - Today Page Visits: 2