Камерън предупреди: Напуснем ли ЕС – цените скачат

Британският премиер Дейвид Камерън предупреди вчера гласоподавателите, че ще се изправят пред по-високи цени на храните, ако страната реши да напусне ЕС на референдума на 23 юни, предаде БТА като цитира Ройтерс.

Независими проучвания сочат, че излизането от ЕС ще се отрази на стойността на британската лира, което ще направи вноса по-скъп и цените в магазините ще се повишат, посочи в изявление Камерън.

Коментарите му бележат промяна в тактиката на подкрепящите оставането на Великобритания в Евросъюза – усилията се насочват към изясняване на връзката между макроикономическите рискове, които доминираха дебата около Брекзита досега, и техните потенциални последици за всекидневието на британците.

“Не става въпрос за сухата икономиката, става въпрос за икономическата сигурност на трудолюбивите семейства във Великобритания,” отбелязва Камерън.

Предупреждението идва от правителствен анализ на краткосрочните последици за британците от излизането на Великобритания от ЕС.

Според документа средните седмичните разходи за храни и напитки на едно семейство ще се повишат с 3 процента или 120 британски лири (174,06 долара) годишно, а разходите за дрехи и обувки ще нараснат с 5 процента или 100 британски лири годишно.

Подкрепящите излизането на Великобритания от ЕС обаче оспорват анализа, заявявайки, че протекционистката политика на ЕС вдига цените.

Източник: dnes.bg

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *